Çiçek sektörü, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ve İngilizlerin 14 Mart'ta kutladıkları Anneler Günü dolayısıyla artan talepler nedeniyle ihracatta en iyi dönemlerinden birini geçiriyor.
Kadınlar Günü için tırla sevkiyatların bittiğini söyleyen Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Yılmaz, ekstra taleplere ise uçaklarla cevap verdiklerini söyledi.
Sadece 8 Mart için yaklaşık 8 milyon dolar değerinde 60 milyon dal çiçek ihracatı gerçekleştirildiğini belirten Yılmaz, İngilizlerin Anneler Günü'nü 14 Mart'ta kutladığını ve bu dönem için sevkiyatların devam ettiğini, yaklaşık 10 gün daha yurt dışına çiçek satışı yapılacağını belirtti.

SEKTÖRÜN İHRACAT HEDEFİ 125 MİLYON DOLAR

Kesme çiçekte ihracat rakamlarının yüz güldürücü nitelikte olduğunu ifade eden Yılmaz, sektör olarak çok iyi bir dönemden geçirdiklerini belirtti. Taleplere yetişemez pozisyonda olduklarını vurgulayan Yılmaz, Kenya, Kolombiya ve Ekvator gibi ülkelerde ulaşım fiyatlarının yüksekliği için bu ülkelerin rekabetçi olamadıklarını, bunun da kendilerine olumlu olarak yansıdığını söyledi. Geçen yıla göre de yaklaşık yüzde 20'ye yakın bir ihracat artışı gerçekleştirdiklerine dikkat çeken Yılmaz, bu yıl için 125 milyon dolarlık bir ihracat hedefleri olduğunu belirtti. 
İç pazarda da hareketlilik yaşadıklarını dile getiren Yılmaz, bu dönemde kadın çalışanlarına vermek üzere özellikle kurumların çiçek satın aldığını belirtti. İç piyasada yaklaşık 50 milyon liralık bir satışın gerçekleşmesini beklediklerini söyleyen Yılmaz, kesme çiçekte tarihin en iyi rakamlarını yakalamakta olduklarını vurguladı. (AA)