İSTANBUL (AA) - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olan Fatih Dönmez, Ceyhan Polipropilen Üretim Tesisi'nin1,4 milyar dolar maliyetle Cumhuriyetin 100. senesinde hayata geçirileceğini söyledi. Tesis devreye alındığı seneden itibaren Türkiye'nin polipropilen ithalatının beşte birini üreterek, cari açığımızın kapanmasına 250 milyon dolar değerinde bir katkı sağlayacak.

Dönmez, Ceyhan Endüstri Bölgesi'nin ilk endüstriyel üretim projesi olan "Ceyhan Polipropilen Üretim Tesisi Teknoloji Lisansör ve Ortaklık Anlaşmaları" imza töreninde bulundu..

Konuşmasında, Rönesans Holding'in dünyanın ileri gelen firmlarıyla beraber Ceyhan Petrokimya Endüstri Bölgesi’nde kuracağı polipropilen üretim tesisinin Türkiye için önemine dikkat çeken Dönmez, göreve geldikleri ilk gündenbaşlayarak enerjinin her alanında ileri teknoloji üretimi için önemli hamleler gerçekleştirdiklerini belirtti.

Özel sektör ve kamunun uyumu ve sinerjisiyle yerli kaynak üretimi ve enerji teknolojilerinin yerlileştirilmesi konusunda Türkiye Cumhuriyeti tarihinin rekorlarına imza attıklarını aktaran Dönmez, en çok ithal edilen petrokimya ürünlerinin başında polipropilenin geldiğini bildirdi.

Dönmez, "1,4 milyar dolar maliyetle Cumhuriyetin 100. senesinde faaliye geçecek olan tesisin, petrokimya alanındaki cari açığımızın kapanmasına yönelik önemli bir endüstriyel yatırım olduğunu ve senelik 450 bin tonluk üretim kapasitesiyle petrokimya alanındaki dışa bağımlılın azalmasında da önemli katkı sağlayacağını söyledi.

Geçen sene petrokimya ham madde ve plastik ürünler sektöründeki dış ticaret açığının yaklaşık 13 milyar dolar seviyesinde olduğunu hatırlatan Dönmez, en çok ithal edilen petrokimya ürünlerinin başında polipropilenin geldiğini vurguladı.