Girişimcilik yolculuğuna gittiği restoranda yediği kötü yemek ve aldığı kötü hizmetten ötürü başlayan Şanlıurfa’nın ilk kadın girişimcisi Cevahir Han Yönetim Kurulu Başkanı Cevahir Asuman Yazmacı, girişimcilik hikayesini ST Endüstri Radyo’da Kadın Girişimciler programında anlattı. 

Yazmacı, Cevahir Han Konukevi’nin kuruluş hikayesinden girişimcilik yolculuğunda karşısına çıkan engellere ve fırsatlara, hizmet sektöründe kadın girişimci olmanın zorluklarından kadın girişimci adaylarına tavsiyelerine kadar pek çok konuya değindi.

“HEP KONUK ODAKLI OLDUM”

Şanlıurfa’daki yaklaşık 700 yıllık Samsat Hanı kendi özkaynaklarıyla restore edip işletmeye açarak Cevahir Han’ı kuran ve 37 kişiye istihdam sağlayan Yazmacı, “Hiçbir zaman ticari gözle bakmadım. Çünkü bu işin içinden gelen biri değilim. Her zaman konuk odaklı oldum.” şeklinde konuştu.

“KADINLARI CESARETLENDİRİRSENİZ, YAPAMAYACAKLARI HİÇBİR ŞEY YOK”

Sektöre girdiğinde şehirdeki tek kadın girişimci olduğunu hatırlatan Yazmacı, asıl hedefinin kadınların önünü açmak olduğunu kaydetti ve ekledi: “2005’te ilk kadın girişimci olarak yola çıktığımda arkama dönüp baktığımda başka kadın yoktu. Erkek egemen bir sektörde tek kadınsınız. Ve aslında benim vazgeçmek gibi bir lüksüm de yoktu. Ben vazgeçseydim, benden sonra gelecek bütün kadınların önünü tıkamış olacaktım.”

Bölgede kadına bakış açısını değiştirme konusunda önemli bir katkı sağladığını ifade eden Yazmacı, “Kadınları cesaretlendirirseniz, yapamayacakları hiçbir şey yok.” dedi.

“KADINLARA POZİTİF AYRIMCILIĞA KARŞIYIM”

Kadınlara pozitif ayrımcılık yapılmasına karşı olduğunu dile getiren Yazmacı, kadın ve erkeğin eşit olması gerektiğini ancak kadınların girişimcilikte ve iş hayatında güvenle ilerlemelerinin önemli olduğunun altını çizdi.

Geçmişe göre kadınların iş hayatında ve girişimcilikte daha aktif olduğunu belirten Yazmacı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu noktada devletimizin politikaları da çok önemli. Bu kapsamda kadınlar ve kadın girişimciler ile ilgili önemli ve başarılı politikalar hayata geçirildi. Bu destekler ve teşvikler, kadınları cesaretlendirdi.”