RİZE (AA) - Çaykur Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR), üreticiden aldığı yaş çayı işledikten sonra geriye kalan çay lifi ve çöpünü yeni kurduğu ekstrakt ünitesinde değerlendirecek.

ÇAYKUR tarafından Kalkandere ilçesindeki OSB'de yaptırılan ekstrakt ünitesini ziyaret eden Genel Müdür Vekili Yusuf Ziya Alim, ekstrakt ünitesinin 7 bin 500 metrekarelik kapalı alanı olduğunu, bunun yüzde 75'ini ise ambar olarak kullanacakları bilgisini verdi.

Alim, bundan sonra lif çöplerinin boşa gitmeyeceğini, yaklaşık 10 bin tonunun kullanılacağını ve karşılığında da günde bir ton ekstrakt elde edileceğini ifade etti.

Son dönemde ekstraktın ithal edildiğine dikkat çeken Alim,  "Kendi çayımızın ekstraktını kendi tesislerimizde üreteceğiz. Ayrıca yabancı ekstraktlara para vermeyeceğiz, hepsini burada çözmüş olacağız. Yine atık olarak fabrikalarımızın bahçelerindeki o keşmekeşlikten kurtulacağız." dedi.

2 AY İÇİNDE FAALİYETE GEÇECEK, 175 KİŞİ İSTİHDAM SAĞLAYACAK

Alim, ayrıca soğuk çay markaları Didi'nin ham maddesinin de burada üretileceğini, böylece maliyetinden az da olsa tasarruf edeceklerini söyleyerek, "Gerekirse ihracatını da yapacağız, isteyen özel sektöre satacağız. Kapasite artırma ünitelerimiz de hazırdır. Gerekirse daha fazla ekstrakt üretme ünitelerimiz de olacak." ifadelerini kullandı.

Tesisinin geçmişinin 1-2 yıllık olduğunu, 50 milyon liraya mal olduğunu ve tam olarak faaliyete geçtiğinde teknik ve idarede 75, ÇAYKUR'dan atıkları almak için ise 100 kişinin istihdam edileceğinin altını çizdi.

Tesisin iki ay içinde faaliyete geçmesini planladıklarını kaydeden Alim, şunları kaydetti:

"İnşallah hem bölgemize hem de ÇAYKUR'a güzel bir katkı sağlayacak. Ayrıca tam olarak faaliyete geçtiği zaman içeride teknik ve idare olarak 75 kişi çalışacak. ÇAYKUR'dan atıkları almak için de 100 civarında insan istihdam edilecek. Bölgeye güzel bir katkısı olacağını düşünüyoruz. Ekonomiye daha fazla katkısı olacak. Her şey hazır olduğu için hatta lifleri buraya aldık. Mayıs ayına kadar işlenebilecek lif şu an burada var. Rize Belediyemiz yine burada mangal kömürü ve elektrik üretim ünitesi yapacak. Geriye kalan kısmını da onlara vermiş olacağız. Artık çay çöplerimizi ve liflerimizin hepsini ekonomiye kazandırmış olacağız."