Hukuk, işletme ve iktisat alanları ile ilişkili olarak çalışmaktadır. Endüstri ilişkileri, sosyoloji, psikoloji, sosyal politika, iş hukuku gibi birçok alanla ilgilenmektedir.

Üniversitelerin 4 yıllık öğretim programları arasında yer alan bu bölümün 4 alt dalı bulunmaktadır.

Bunlar,

  • Çalışma Ekonomisi
  • İş Hukuku ve Sosyal Güvenlik Hukuku
  • Yönetim ve Çalışma Sosyolojisi
  • Yönetim ve Çalışma Psikolojisi ‘dir.

Ekonomik ve toplumsal konulara, insan ilişkilerine ve çalışma yaşamının konularına ilgi duyan kişiler bu alanda başarılı olabilmektedir. Bu mesleği icra edecek kişilerin aynı zamanda insan ilişkilerinde başarılı, analiz yeteneği kuvvetli ve hem bireyin hem de toplumun psikolojisini çözümleyecek öngörü yeteneğine sahip olması gerekmektedir. Bu meslek dalında yabancı dilin önemi de büyüktür.

Çalışma Ekonomisi Ve Endüstri İlişkileri

Çalışma Ekonomisti Kimdir?

Çalışma ekonomisti, kurum yöneticileri, işçi, işveren ve meslektaşları ile koordinasyon halinde çalışan kişidir. Çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri alanından mezun olduktan sonra bu alanda çalışmaya başlayan kişiler sosyal güvenlik sistemleri ile ilişkili bir meslek icra etmektedir. Bu sistem hakkında işçi ve işvereni bilgilendirmek çalışma ekonomistinin sorumlulukları arasında yer almaktadır. Kişileri iş bulma ve iş geliştirme olanakları hakkında bilgilendirme yapmaktadır. Çalışma ekonomisti bu görevlerinin yanı sıra toplu sözleşmeler ve sendikacılık alanında da çalışmaktadır. Maaş politikalarının oluşturulması, pazarlık ve kontrat oluşturma görevlerini şirketlerin çalışma ekonomistleri düzenlemektedir.

Ekonomi ve sosyoloji dallarını kesiştiren bir meslek olan çalışma ekonomisi, analiz, raporlama ve araştırmaların yoğun olarak yapıldığı meslekler arasında yer almaktadır.

Çalışma Ekonomistinin Görevleri Nelerdir?

  • Sosyal sigortalar, iş mevzuatı, sözleşmeler, iş piyasası ve sendikacılık konularında hem işçiye hem de işverene bilgi vermek
  • İş bulma ve iş geliştirme alanında bilgi vermek
  • Devletin endüstri ilişkileri ve sosyal güvenlik politikalarını planlamak, düzenlemek ve gelişimine katkıda bulunmak
  • Çalıştıkları kurumların iş politikası, sosyal ilişkileri, işçi ve işveren ilişkileri üzerinde çalışmalar yapmak ve bunları düzenlemek
  • Sendikacılık, sözleşmeler ve iş mevzuatları hakkında var olan verileri incelemek ve tüm yenilikleri takip etmek

Çalışma ekonomistinin görevleri arasında yer almaktadır.

Çalışma Ekonomisi Ve Endüstri İlişkileri Çalışma Alanları

Çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri bölümünden mezun olan kişiler, özel sektörde ve kamunun birçok alanında çalışma imkanına sahiptir. İşletmelerin İnsan Kaynakları ve Personel Yönetimi departmanlarında yönetici konumunda, İşçi ve İşveren Kurumlarında Eğitim ve Toplu İş Sözleşmesi Uzmanı olarak, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, bu bakanlığa bağlı kuruluşlar, Sosyal Güvenlik Kurumu ve Türkiye İş Kurumu’nda çalışma imkanı bulmaktadır.

Bu kurumlar haricinde çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri mezunları Dışişleri Bakanlığının - Çalışma Ataşeliği - kadrolarında uzman olarak, sigorta uzmanı olarak, bağımsız danışmanlık ve eğitim veren kurumlarda iş, istihdam ve sosyal güvenlik uzmanı olarak çalışabilmektedir. Bu bölüm mezunları, İktisadi ve İdari Bilimler Fakülteleri mezunlarının çalıştığı tüm alanlarda istihdam şansı bulabilmektedir.

Çalışma Ekonomisi Ve Endüstri İlişkileri Maaşları Ne Kadar

Çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri mezunları için iş olanakları oldukça çeşitlidir. Devlet kurumlarında ve özel sektörde çalışılabilmektedir. Çeşitli sektörlere hitap eden bu alanda, maaşlar, iş deneyimi, yabancı dil bilgisi, çalışılan kurum ve alınan göreve göre değişim göstermektedir.

Bir devlet kurumunda müfettiş ya da mezun olarak çalışan kişilerin ortalama maaşı 3750 TL’dir. Bu miktar, görev yılına göre değişmektedir.