Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Türkiye'nin ihracatında lokomotif illerden olan Bursa'nın büyümeye katkısının yeni yılda da süreceğini söyledi.

Bursa'nın 24 milyar dolarlık dış ticaret hacmiyle büyümeye katkı sağladığını vurgulayan Burkay, ilin Türkiye'nin üretim ve dış ticaret hedeflerine en yüksek düzeyde katkıda bulunan illerden biri olduğunu söyledi.

"DIŞ SATIMIN YÜZDE 10'UNU GERÇEKLEŞTİRİYOR"

Burkay, şehrin 2020 yılında 12,9 milyar dolarlık dış satım ile Türkiye'nin büyümesinde önemli bir paya sahip olduğunu ifade ederek, Türkiye ihracatının yaklaşık yüzde 10'unu tek başına gerçekleştirdiğini dile getirdi.

Bu doğrultuda ülkelerle rekabet ettiklerine dikkat çeken Burkay, "Şehrimiz, geçtiğimiz yıl 198 ülke ve serbest bölgeye ihracat yaptı ve mevcut ihracatıyla dünyadaki 117 ülkenin önüne geçti. İran, Libya, Kosta Rika, Bolivya, Paraguay, Uruguay, Gana, Malta, Senegal, Kamerun, Ürdün, Bahreyn ve Kırgızistan gibi birçok ülkenin ihracatından daha fazlasını tek başına gerçekleştiren bir kentiz." diye konuştu.

Türkiye ekonomisinin yeni yol hikayesinde en önemli rolün üreticilere ve ihracatçılara verildiğini bildiren Burkay, yer aldığı coğrafyanın önde gelen üretim merkezlerinden olan şehrin gerek güçlü üretim altyapısı gerekse ihracat artışıyla tedarik zincirinin kritik halkaları arasında olduğunu bir kez daha kanıtladığının altını çizdi.

"2022'DE DE DAHA GÜÇLÜ BURSA VE TÜRKİYE İÇİN ÇALIŞACAĞIZ"

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Burkay, 11 aylık dönemde şehrin 13,5 milyar dolarlık ihracata imza attığını, bunun da Türkiye'nin söz konusu dönemdeki toplam dış satımının yüzde 7,2'si olduğunu söyledi.

ULUSLARARASI YAPAY ZEKA ZİRVESİ İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI ULUSLARARASI YAPAY ZEKA ZİRVESİ İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI

İlin sanayi ve ve ihracat odağındaki ekonomik yapısının yılın toparlanma dinamiklerinden fazlasıyla faydalanmasına olanak tanıdığını kaydeden Burkay, "2021 yılında küresel tedarik zincirlerindeki değişim ile Türkiye'ye yönelen ilave tedarik talebinin karşılanmasında Bursa, yüksek rol oynadı. Kent olarak, 24 milyar dolarlık dış ticaret hacmimizle ülkemizin ihracat odaklı büyüme hedeflerine katkı sağlamaya devam ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Burkay, BTSO olarak ise 2022'de Hizmet Sektörü Rekabet Gücünün Artırılması Projesi Desteği (HİSER), Ulusal Rekabetin Geliştirilmesi (Ur-Ge), Ticari Safari, Küresel Fuar Acentesi, Bursa Dış Ticaret Merkezi ile Türkiye'nin ihracat odaklı kalkınma hedeflerine artan oranda katkıda bulunmayı sürdüreceklerini ifade ederek, "Yeni yılda da çok daha güçlü bir Bursa ve Türkiye için inşallah azimle çalışmaya devam edeceğiz." dedi.

"YÜKSEK DIŞ SATIM PERFORMANSINA ULAŞTIK"

BTSO üyelerinin Küresel Fuar Acentesi öncülüğünde dünyaya açıldığını ve uluslararası ticaretten daha fazla pay almaya başladığını aktaran Burkay, ilin ihracatını daha yukarılara taşımaya gayretinde olduklarını kaydetti.

Burkay, Oda olarak yaptıkları çalışmaları şöyle anlattı:

"BTSO olarak, Küresel Fuar Acentesi ile 7 binden fazla iş insanını dünyanın dört bir yanında düzenlenen en prestijli fuarlarla buluşturduk ve 200'e yakın yurt dışı programına imza attık. Bursalı firmalar, uluslararası etkinlikler konusunda büyük bir deneyim kazandı. Güçlü organizasyon becerisi, fuarcılık alanındaki deneyimi ve uzman personeliyle Küresel Fuar Acentesi, firmaların yurt dışı fuarlara etkili ve güçlü organizasyonlar ile katılımlarını sağlıyor. BTSO öncülüğünde, Ticaret Bakanlığı destekleriyle yürütülen 32 Ur-Ge ve HİSER projesi de üyelerin ihracat kabiliyetini güçlendiriyor. Farklı sektörlerde oluşturduğumuz ihracat odaklı kümelerle de yüksek ihracat performanslarına ulaştık."

Şirketlerin dış satım kaynaklı gelirlerini artırmak ve uluslararası rekabet ortamında ihtiyaç duydukları yeteneklerini geliştirmek hedefiyle geliştirdikleri projelerle iç pazar odaklı çalışan firmaların potansiyelini harekete geçirmeyi başardıklarına dikkati çeken Burkay, çok sayıda firmanın yeni pazarlara açılarak küresel rekabetin birer parçası haline geldiğini sözlerine ekledi. (AA)