Bursa'nın İnegöl ilçesinde faaliyet gösteren Kulaca Köyü Kırsal Kalkınma Kooperatifi, 15 senedir Hollanda'ya acı biber salça sosu ihracatı yapıyor.

Kooperatifte 27 senedir başkanlık görevini üstlenen Ahmet Uğur, Hollanda'ya her sene 800 ile bin ton arasında ihracat gerçekleştirdiklerini, 2020 yılında da pandemiye rağmen bunun sürdüğünü söyledi.

"KAPASİTEMİZİ ARTIRDIK, TAAHHÜT ETTİĞİMİZ ÜRÜNÜ YAPTIK"

Kooperatiflerinin yaklaşık 45 yıldır işletmede olduğunu kaydeden Uğur, ilk yıllarda küçük kapasiteyle hizmet verdiklerini ancak her geçen yıl kapasitelerini artırdıklarını belirtti.

Uğur, sözlerini şöyle sürdürdü: "Hem iç hem dış piyasaya ürün vermeye başladık. Hollanda'ya yaklaşık 15 senedir mal gönderiyoruz ama son 6 senedir de sadece kooperatif olarak aracısız ihracatımız var. Bu, ortalama 800 ile bin ton arasında, acı biber salça sosu olarak gidiyor. Bu her yıl devam ediyor."

Covid-19 pandemisine rağmen hedefledikleri tonajı yakaladıklarını ifade eden Uğur, "Taahhüt ettiğimiz 800 ton ürünü yaptık, peyderpey gidiyor. Ülkemizde olduğu gibi dünyada da pandeminin etkileri var. Ondan dolayı da biraz ağır işliyor ama arada bir sıkıntı yok. Biz bugünkü halimize şükrediyoruz. 2021'in çalışmalarına da başlamış bulunuyoruz. Talepler devam ediyor." şeklinde konuştu.

"EKONOMİYE 1 MİLYON DOLARLIK KATKI SAĞLIYORUZ"

Kalite standartlarını yükselttiklerini, Avrupa kriterlerine uygunluk adına sertifikalar almaya yönelik çalışmalar yaptıklarını aktaran Uğur, Avrupa için sürdürülebilir tarımın ve çiftçi sertifikasının önemli olduğunu söyledi ve bu kapsamda çalışmalarını yoğunlaştırdıklarını dile getirdi.

Sertifikalı çiftçi yetiştirmeye çalıştıklarını anlatan Uğur, 2020 yılında Hollanda'ya ihraç ettikleri 800 tonluk acı biber salça sosunun Türkiye ekonomisine katkısının 800 bin ile 1 milyon dolar arasında olduğunu söyleyerek sözlerini tamamladı. (AA)