Türkiye'nin pamuk üretimine ilişkin açıklamalarda bulunan Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Bertan Balçık,  geçen yıl 350 bin hektar alandan 625 bin ton lif pamuk üretildiğini ve bu yıl pamuk ekim alanlarında yüzde 25 artış beklediklerini bildirdi.
Bu yıl 420 bin hektarlık alanda üretim yapılmasının hedeflendiğini belirten Balçık, lif pamuk üretiminde 800 bin tonlara yaklaşmayı hedefliyoruz. Bunun da pamuk ihtiyacının ancak yüzde 40’ı civarı olacağını kaydeden Balçık, Türkiye'de tekstilde pamuk talebinin gün geçtikçe artmaya başladığını ifade etti. Geçen sene 1 milyon 600 bin ton olan tekstildeki pamuk kullanımının bu sene 1 milyon 800 bin tonlara çıkacağını söyleyen Balçık, üretimlerini yüzde 25 artırmalarına rağmen sanayinin ihtiyacını tam olarak karşılamadıklarının belirtti. 

EKİM ALANINDA YÜZDE 25 ARTIŞ ÖNGÖRÜLÜYOR

Türkiye'nin genelinde kuraklık yaşandığına dikkat çeken Balçık, "Bu yıl pamuk ekim alanlarında yüzde 25 artış bekliyoruz. Kuraklık etkili olsa da buna rağmen üreticimiz tekrar pamuk ekmek için bir gayret gösteriyor. İnşallah bunun semeresini hem verim hem fiyat olarak alırız. Kuraklıktan dolayı suyun dağıtımı noktasında en önemli görev DSİ ve sulama birliklerine düşüyor." dedi.
Özellikle Ege'de suyun dağıtımında büyük özen gösterilmesi gerektiğini söyleyen Balçık, "Önemli pamuk üretim merkezlerinden Söke ve Koçarlı özelinde durumu değerlendirmemiz gerekirse, bu iki ovamızın sulama havzalarının en sonunda olması sebebiyle suyun adil dağıtımına çok ihtiyacı var. Adıgüzel Barajı'ndan başlayarak bölgemize tahsis edilmesi gereken su miktarının sonuna kadar korunarak titizlikle ovaya ulaştırılmasını bekliyoruz." dedi.
Kuraklık nedeniyle tarlalara her yıl üç kez verilen sulama suyunun bu yıl ikiye düştüğünü kaydeden Balçık, "Bu durum verim düşüklüğüne yol açacak olsa da kalitede bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum." ifadesini kullandı. Balçık, pamuğa verilen desteklerin daha da artırılmasının üreticinin yükünü hafifleteceğini aktardı. (AA)