İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu yaptığı yazılı açıklamada, Birleşik Krallık ile AB arasında anlaşma sağlanmasıyla birlik Türk ihracatçıların büyük bir rahatlama yaşayacağını belirtti.
Brexit anlaşmasının Türkiye açısından olumlu olduğunu belirten Zeytinoğlu, Birleşik Krallık’ın 31 Aralık 2020 itibarıyla AB üyeliğinden ayrılmış olacağını ve AB ile yeni ilişkisinin biçimlendiği müzakerelerin oldukça zorlu geçtiğini söyledi. Aylardır devam eden müzakerelerde balıkçılık hakları, adil rekabet kuralları, anlaşmanın uygulanması ve uyuşmazlıkların çözümü olmak üzere 3 konuda anlaşma sağlanamamış olduğunu ifade eden Zeytinoğlu, Birleşik Krallık kara sularında AB balıkçılarının avlanmaya devam etmesi talebine karşılık Birleşik Krallık’ın bu hakkı sınırlandırmak istediğini ve sonunda mal ve hizmet ticaretini içeren bir anlaşmaya varılmasının sevindirici olduğunu söyledi. 
Anlaşmasız Brexit’in ABD’den sonra en çok Türkiye’yi etkileyeceğini söyleyen Zeytinoğlu, bu bakımdan anlaşmanın sağlanmasının özellikle Türk ihracatçılar açısından büyük bir rahatlama anlamına geldiğini vurguladı. 

İKİ TARAF ARASINDA YENİ BİR ANLAŞMAYA İHTİYAÇ VAR

Birleşik Krallık’ın AB üyeliğinden ayrılması ile birlikte Türkiye ile AB arasında Gümrük Birliği'nin temelini oluşturan Ankara Anlaşması'ndan da ayrılmış olduğunu hatırlatan Zeytinoğlu, bu sebeple iki taraf arasındaki ilişkileri düzenleyecek yeni bir anlaşmaya ihtiyaç olduğunu söyledi. Türkiye ile Birleşik Krallık arasında yeni anlaşmanın da hızla yürürlüğe girmesinin mümkün olabileceğini söyleyen Zeytinoğlu, bu şekilde ticari kayıpların önüne geçilmiş olunacağını ifade etti.