Kablo ve aydınlatma sektöründe faaliyet gösteren Borsan, Afrika’nın batı sahilinde yer alan ve önemli limanlarından birisine sahip olan Togo Cumhuriyeti’nin başkenti Lome’deki tesis yatırımı ile faaliyetlerini güçlendirme kararı aldı.

BATI AFRİKA'DAKİ SATIŞ FAALİYETLERİNİ YÖNETECEK

Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu ve ihracatçısı arasında yer alan şirket, elektrik, LED aydınlatma ve kablo sektörlerinde faaliyet göstermek üzere bir fabrika kuruyor.

Bu kapsamda 2021 yılında faaliyete geçen BorsanTOGO firması, Borsan’ın 38 yıllık Ar-Ge, üretim ve uluslararası ticaret bilgi birikiminden güç alıyor. Kapalı alanı 3 bin 500 metrekare olan BorsanTOGO, gelişmiş alt yapısı ve modern üretim tesisleri ile ana firmanın Batı Afrika satış faaliyetlerinin doğrudan yönetileceği bir yönetim organizasyonuna sahip olacak.

"KÜRESEL REKABET GÜCÜMÜZE KATKI SAĞLAYACAK"

Söz konusu yatırımlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Borsan Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ölmez, 26 Afrika ülkesine ihracat yapan şirketlerinin güvenilir ve kaliteli ürünleri ile Afrika kıtasında 10’un üzerinde ülkede pazar lideri konumunda bulunduğunu söyledi.

Vizyonlarını, uluslararası iş kültürüne sahip çalışanları ile kablo, elektrik ve led aydınlatma sektörlerinde çokuluslu bir şirket ve dünya markası olmak olarak açıklayan Ölmez, "Global ölçekli stratejik yatırım hamlemiz BorsanTOGO, Türkiye’nin Afrika kıtasındaki yumuşak gücüne (soft power) ve ekonomik varlığına ivme katacak; ihracat odaklı istihdam, üretim ve tedarik maliyetlerini asgariye indirerek küresel rekabet gücümüze katkıda bulunacaktır." dedi.

"LİDER MARKALARDAN BİRİ OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

Yurt dışı yatırımlarında uzun vadeli ticari ilişkilere sahip yerel ortakları tercih ettiklerini aktaran Ölmez, Gruplarının Ukrayna, Kırgızistan, İtalya ve Afrika’da Gana’da yatırımları bulunduğunu dile getirerek şöyle devam etti: 

"Togo Cumhuriyeti, coğrafik ve kültürel yakınlığı sayesinde komşu ülkeler arasındaki ekonomik ve fikri haklara dayalı iş birlikleri içerisindedir. İhracatla Türkiye ekonomisine sağladığımız katkılara artıracak olan BorsanTOGO, yapısal ve sürdürülebilir bir ekonomik dönüşüm içerisinde olan Afrika’nın güvenilir ve çalışkan ülkesi Togo'ya da önemli katkılar ve yetkinlikler kazandıracak."

Uluslararası ölçekli ve stratejik yatırım hamleleri ile güvenle büyüyen, geleceğe gururla yürüyen, Türkiye'nin ve Afrika'nın lider markalarından biri olmayı sürdüreceklerinin altını çizen Ölmez, Afrika pazarının önemine dikkati çekti.

"AFRİKA'YI KEŞFETMEK GEREKİYOR"

Afrika kıtasının zengin yeraltı kaynakları, geçmişten bugüne dek sömürgecilik nedeniyle gerçek sahiplerine yansıtılmamış olduğunu, Türkiye'nin, özellikle sanayi ve hizmet sektörlerinin söz konusu pazarın potansiyelini tam olarak algılayamadığını kaydeden Adnan Ölmez, bu anlamda pazardaki açığa işaret etti.

Afrika pazarındaki arayışlarına 2008'de başladıklarını ifade eden Ölmez, bu süreçte ziyaretlerden tanıtım çalışmalarına, fuar katılımlarından marka bilinirliği adına yaptıkları faaliyetlere birçok çalışma gerçekleştirdiklerini ve bugün gelinen noktada 26 Afrika ülkesine ihracat ile çalışmalarının meyvelerini topladıklarını söyledi.

İhracat gerçekleştirdikleri ülkelerin büyük bir kısmında pazar lideri olduklarını vurgulayan Ölmez, "Borsan o pazarlardaki en kaliteli ve güvenilir ürünler olarak raflarda yerini almaktadır. Afrika pazarının Türkiye için en avantajlı bölgesi olarak Batı Afrika’yı gördük. Togo, Benin, Gana, Fildişi, Kamerun Burkina Faso ve Gine, gibi Batı Afrika ülkelerinde, son yıllarda, hükümetimizin kurduğu sıcak ilişkilerden de kaynaklı olarak bizi seviyorlar ve yatırımlarımıza sıcak bakıyorlar. Dolayısıyla biz de son yıllarda enerjimizi Batı Afrika ülkelerine yöneltiyoruz." ifadelerini kullandı.

TKYD 11. OLAĞAN GENEL KURULU YAPILDI TKYD 11. OLAĞAN GENEL KURULU YAPILDI