Dünya rezervinin yüzde 73’üne sahip olduğumuz bor, camdan temizlik malzemelerine, sağlıktan enerjiye kadar birçok alanda kullanılırken, şimdi de yeni bir alanda kullanılmak üzere karşımıza çıkıyor. 

CRI TÜRK Radyosu’nda Çin’deki Türkler” programına konuşan Nanjing Havacılık ve Uzay Üniversitesi doktora öğrencisi Tayfun Koçak, bor katkılı lityum pil üzerindeki çalışmanın bitmek üzere olduğunu belirtti.

Proje üzerinde buradaki 75 kişilik pil araştırma grubunun yanı sıra, ODTÜ ve Eskişehir Teknik Üniversitesi ile iş birliği halinde olduklarını vurgulayan Koçak, konuyla ilgili makaleyi yazmaya başladıklarını belirterek Çin hükümetine 1 milyon liralık bir bütçe sunduklarını ifade etti.

İki ülke arasında bilim elçisi gibi çalışan genç mucit Koçak, yakın zamanda Nanjing Havacılık ve Uzay Üniversitesi ile Eskişehir Teknik Üniversitesi arasında bir protokol imzaladığını belirtti.

Koçak, “İki üniversite arasındaki bilimsel çalışmalara daha önce başladık. Birlikte hazırladığımız makale dünya çapında bilimsel hakemli dergide yayınlandı. İki üniversite arasında beş yıllık yeni bir anlaşma imzalandı. Bundan sonra hem akademik ve hem de Bor katkılı lityum pil üretimi için karşılıklı teknoloji transferi konusunda ortak projeler geliştireceğiz. İş birliğini genişletmeyi de planlıyoruz.”dedi.

“TOGG’DA YERLİLİK ORANINI ARTIRABİLİRİZ”

TOGG’un yapacağı elektrikli araçların pillerinin Çinli bir şirket tarafından üretileceğini söyleyen Koçak, bunun da “neden yüzde 100 yerli üretmiyoruz?’ sorularını gündeme getirdiğini anımsattı.

Hali hazırda sadece Türkiye değil, dünyada elektrikli araç üretenlerin hepsi pili Çin’den alıyor çünkü Çin, dünyadaki pillerin yüzde 70’ini ürettiği gibi, hammaddenin de yüzde 85’ine sahip diyen Koçak, “Dolayısıyla bu aşamada yüzde 100 yerli pil mümkün değil. Lityum pilin içerisinde lityumun yanı sıra, başka elementler de var. Bu yüzden hem MTA hem de ülkemizdeki üniversiteler yerlilik oranını artıracak diğer elementler üzerinde araştırmalar yapmalı. Ayrıca Kuşak ve Yol Girişimi ile Çin’le başlayan ticari iş birliğimizi teknolojik alanlara da taşıyacak yeni adımlar atmalıyız.” dedi.

Koçak, ayrıca Türkiye ve Çin’de bir teknopark şirketi kurmayı planladığını da ekledi.