BERLİN (AA) - Dünya Gıda ve Tarım Forumunun 11. kapsamında yapılan Tarım Bakanları Konferansı için Almanya’da bulunan Bakan Pakdemirli, Berlin Büyükelçiliğinde Türk kökenli iş adamları ile bir araya geldi. Burada gerçekleşen toplantıda Pakdemirli, yaptığı konuşmada Almanya’da yaşayan Türklerin küresel gıda zincirinden daha fazla pay alması gerektiğini belirterek, “Hepiniz ayrı ayrı Türkiye’yi temsil etmektesiniz. İyi ve güzel gelişmeler, Türkiye'nin hanesine ve elbette, eksik yaptıklarınız da bizim eksi hanemize yazılıyor. Bunun içinde gerçekten tarihi sorumluluğunuz bulunmakta.” diye konuştu.

YAŞLANAN AVRUPA'NIN GELECEĞİ TÜRKİYE

Türk orijinli iş insanlarına seslenen Pakdemirli, “Bizim için kıymetlisiniz tarımda, sizlere her zaman her türlü yardıma hazırız. Avrupa yaşlanıyor ve kıtada gelecek Türklerin.
En önemli şey temel ihtiyaç ile temel ihtiyacın karşılanması. Bu yüzden gıda arz güvenliği sadece Türkiye’nin problemi değil, bu dünyanın bir problemi aslında.” ifadelerini kullandı.

2030'LARIN ŞİRKETİ HANGİ SEKTÖRDEN?

Bu zaman aslında, 20 yıl önce olmayan Apple ve Google gibi şirketlerin doğuş zamanı. Ve gelecekte yeni şirketler doğacak. Geçmişteki bir Davos toplantısında, '15 yıl bandında, yani 2030’larda, bugün olmayan, yarın var olacak firma olacak' dediler. O firmada 'uzaktan eğitim şirketi ve 1,5 trilyon doların üzerinde değeri olacak' dediler. Bununla beraber, dünyada ilk 5’e girecek firmaların, tarım alanında olacağını ifade ettiklerinde, şok oldum."

TARIMDA, ROMANYA TÜRKİYE ORTAKLIĞI MI?

Berlin Büyükelçisi Ali Kemal Aydın da Almanya’da 50 milyar avroyunun üzerinde tarım üretimi yaptıklarını belirterek, “Tarım ürünlerinin pazarlama ve ticaretinde özel sektör önemli rol üstleniyor, bu alanda başarılı çalışmalar yapan girişimcilerimiz vardır.” dedi.
Bakan Pakdemirli, Romanya Tarım ve Kırsal Kalkınma Bakanı Petre Daea ile Türkiye’nin Berlin Büyükelçiliğinde basına kapalı özel bir görüşme yaptı.