İSTANBUL (AA) - Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Ar-Ge Teşvikleri Genel Müdürü Muhammet Bilal Macit, meselenin, sadece üniversitedeki akademisyenlerin, girişimcilerin sanayiye destek vermeleri olmadığını belirterek, "Topyekün bütün bölgedeki, hem firmaların hem sanayinin hem üniversitelerin bilginin ticarileşmesi noktasında, büyük bir emek ve çıktı ortaya koyabileceklerine inanıyorum." dedi.

Macit, üniversiteler ve kamu-sanayi arasındaki harmoniyi sağlamanın yolunun teknoparklar olduğunu belirterek, teknoparkların, bulunduğu şehir ve ülkeye dair söz söyleyebileceğini ve iş yapabileceğini söyledi.

Teknoparkların önemli bir mekanizmasının da TTO'lar olduğunu vurgulayan Macit, şunları kaydetti:

"Mesele, sadece üniversitedeki akademisyenlerin, girişimcilerin sanayiye destek vermeleri değil. Topyekün bütün bölgedeki, hem firmaların hem sanayinin hem üniversitelerin bilginin ticarileşmesi noktasında, büyük bir emek ve çıktı ortaya koyabileceklerine inanıyorum. Kurumsallaşmayı da çok önemsiyorum. Çok iyi girişimcilerimizin, mühendislerimizin, hatta teknoloji transfer ofislerimizin kurumsallaşmayı sağlayamadığı için sürdürebilir olamadığını görüyorum."

Patentlerin ticarileşmeye yönelik olanlarının sayısının artmalı

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal da GSYH'den Ar-Ge'ye ayrılan payın arttığını ancak yeterli olmadığını belirterek, kurumların kendilerini 2023 hedeflerine göre regüle etmeye çalıştığını ifade etti.

Mandal, "Üniversitenin bilgi üretme noktasında çabası var ama bunun talep oluşturma kısmında, sanayide bir güçlük var." dedi.

Tam zamanlı araştırmacı sayısında artış olduğunu kaydeden Mandal, sanayide Ar-Ge'ye yönelik nicelik açısından insan kaynağı sayısının daha da artırılması gerektiğini söyledi.

Patent sayısının arttığını ancak bunların ticarileşmeye yönelik olanlarının sayısının çoğaltılması gerektiğini belirten Mandal, "Türkiye'nin Küresel Rekabetçilik Endeksi'ndeki pozisyonu, 2017-2018 yılı için, yani mevcut en son veri kapsamında, 137 ülke arasında 53. sırada. Bu sadece kendi başına Ar-Ge ve yenilik süreçleriyle ilişkili değil, tüm ekosistemin tüm bileşenleri boyutunda." ifadelerini kullandı.

Bilginin kaynağı üniversitelerdir

Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bahri Şahin ise 2013 yılından itibaren TTO'ların faaliyet geçtiğini, devletin Ar-Ge ve inovasyon konularında birçok destek verdiğini ifade ederek, desteklerin çıktıları ve bütün paydaşların görevlerini yapıp yapmadığının sorgulanması gerektiğini söyledi.

Şahin, Ar-Ge teşviklerinin çoğunun düşük ve orta teknolojili faaliyetlere verildiğini, ihracattaki yüksek teknoloji ürünlerinin payının beklenenden düşük olduğunu, bu kapsamda en önemli görevin üniversitelere düştüğünü belirtti.

Şahin, "Üniversiteler bilgi üretmediği müddetçe burada teknoloji geliştiremezsiniz. Bilginin kaynağı üniversitelerdir. Eğer siz üniversiteleri tahkim edemezseniz bu sürdürebilir olmaz, teşviklerin sonuçlarını da alamayız." diye konuştu.