Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) Başkanı Güler, lokomotif sektörlerden beyaz eşyada Özel Tüketim Vergisi’nin (ÖTV) sıfırlanarak sektördeki büyümeye katkı yapıldığını anlatarak, “ÖTV’nin geçici olarak değil, temelli kaldırılması çok net talebimizdir." dedi.
Ergün Güler sektörün, fırın, bulaşık makinesi, buzdolabı ve çamaşır makinesi olmak üzere dört beyaz eşyada 2018’de ihracattaki yüzde 6’lık büyüme yaşanırken, Türkiye’deki satışlarda yüzde 17 daralma olduğunu belirterek, “Sektör genelinde daralan iç pazar etkisiyle yüzde 1 civarında daraldık.” dedi.

İHRACAT BEYAZ EŞYAYI TOPARLADI

2017’deki 25,7 milyonluk, büyük beyaz eşya satışının 2018’de, 300 bin adet azalarak 25,4 milyona gerilediğini söyleyen Güler, "Beyaz eşyaya bağlı alt birimlerde ise dış satım, sektörümüzü toparlayan taraftı. Dış satım yüzde 5,7 büyüdü. Ki bu büyüme, iç pazardaki daralmayı yumuşatan etkendi.” şeklinde konuştu.

CARİ AÇIK OLUŞTURAN DEĞİL, KAPATAN SEKTÖRÜZ

Türkiye’ye yıllık 3,5 milyar dolar net döviz kazandırdıklarına değinen Güler, cari acıka neden olan değil, kapatan sektör olduklarının altını çizdi.
Güler, Türk beyaz eşya sektörünün, üretim kapasitesinde, Çin’den sonraki dünyanın en büyüğü olduğunu ve cironun yüzde 75’inin dış satım kaynaklı olduğuna, doğrudan 60 bin ve dolaylı 600 bin kişiyi istihdam ettiğine dikkat çekti.