Mersin Organize Sanayi Bölgesi'nde toplam 50 bin m² alanda 22 bin m²'si kapalı tesislerde 425 çalışanı ile uluslararası standartlara uygun ve kritik özelliklere sahip yüksek mukavemetli bağlantı elemanları üreten Berdan Cıvata San. A.Ş., dünyanın önde gelen mega projelerine ve öncü firmalarına bağlantı elemanları konusunda çözüm ortağı olarak hizmet veriyor. Yavuz Sltan Selim Köprüsü'nden sonra 2023 metre orta ayak açıklığı ile "Dünyanın En Uzunu" olan Çanakkale Köprüsü'nün de 318 metre boyundaki 4 ayağını taşıyan 10 metre boyda 700 kilogram ağırlıktaki yüksek mukavemetli ankeraj cıvatalarını, Berdan Cıvata üretti. Türkiye'nin ilk ve tek Akredite Belgeli Test Laboratuvarına sahip bağlantı elemanları üreticisi olan Berdan Cıvata, rüzgâr türbinleri, çelik konstrüksiyonlar, petrokimya tesisleri ve doğal gaz boru hatları, demiryolu ve nükleer yapıların bağlantı elemanları çözüm üreticisidir. Yüksek mukavemetli civata bağlantıları üretimde yarım asra yaklaşan tecrübesiyle dünyanın 65 ülkesine ihracat yapan Berdan Cıvata San. A.Ş. Genel Müdürü Zeynep Şemsi Aysalar, 16-18 Mart 2022 tarihleri arasında, İstanbul Fuar Merkezi'nde gerçekleşen "26. Ulaslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı"ndaki stantlarında sorularımızı yanıtladı:

BEYAZ ET SEKTÖRÜNDE SÜRDÜRÜLEBİLİR ÜRETİME DEVAM BEYAZ ET SEKTÖRÜNDE SÜRDÜRÜLEBİLİR ÜRETİME DEVAM

Rüzgâr türbinleri ile ilgili fuarda sergilediğiniz ürünlerden bahseder misiniz?

Dünyanın birçok ülkesinde kurulan 1760 set rüzgâr türbinlerinde Berdan markalı ankraj ve civatalar (3000 MW'den fazla) kullanılmıştır. Üretimini yaptığımız Kule-Kule, Kule-Nasel Cıvataları, Kule Zemin Ankerajları ve Plakaları ile kanatları bağlayan Kanat Saplamalarını bu fuarda bir türbin üzerinde sergilemek istedik. Bunlar bir rüzgâr türbini için kritik öneme sahip parçalar. Çünkü o büyük yoğunluklu çelik aksamları zemine, kuleleri birbirine, kanatları motora bağlayan parçaları üretiyoruz. Bu birleşme parçalarının çok yüksek mukavemetli olması lâzım. Bahsettiğim ürünlerin tamamı bizim kendi entegre tesislerimizde üretiliyor ki bu ürünlerde kaliteyi belirleyen en önemli unsur da budur. Ham madde geldikten sonrası dövmesi, imalatı, talaşlı imalatı, ısıl işlemi, galvanizi vs. tamamı kendi tesisimizde yapılıyor. Üretimin ve proseslerin izlenebilirliğinin sağlaması açısından bu çok önemli. Daha sonra bağlantı elemanları sektöründe, Türkiye'nin ISO/EN 17025'e göre Akredite Belgeli, ilk ve tek Test Laboratuvarımızda bu ürünlerimizin tamamının testleri yapılıyor. Sürtünme kat sayısı testleri, çatlak testleri, tork testleri... Bunlar sektörün vazgeçilmez, olmazsa olmaz testleri. Ürün kalitesi ancak bu şekilde garanti altına alınabilir. Biz zaten bu yüzden Nordex, Alstom, Siemens, Vestas, Gold Wind, Gamesa, Senviyon ve General Elektrik gibi rüzgâr enerji sektörünün dev firmalarının hem yerli hem onaylı global tedarikçisiyiz. Bu başarımız, kaliteye verdiğimiz önemden ve test kabiliyetimizden kaynaklanıyor. 


Entegre bir tesise sahip olup üretim süreçleri ve proseslerini izleyebiliyor, imal edilen ürünleri kendi bünyenizde test edebiliyor olmak size başka ne gibi avantajlar sağlıyor? 

Bunlar zaten Berdan Cıvata olarak bizim en büyük farklılığımız. Özellikle bu sektör, sadece bir teklif alıp verme ile ilgili bir sektör değil. Öncelikle şirketinizin makineden tecrübenize ve proseslerinize kadar tüm donanımlarının bir onaylı tedarikçi sürecinden geçmesi gerekiyor. Aylarca süren çok uzun bir validasyon ve kalifikasyon sürecinden geçmeniz gerekiyor. Bunu tamamladıktan sonra ancak bu sektöre iş yapabiliyorsunuz. O anlamda kalite gereklilikleri çok yüksek bir sektörde iş yapıyoruz. Şu anda üretimimizin yüzde 60'ı rüzgâr türbinlerine yönelik olduğu için biz bütün bu gereklilikleri yerine getirip Nordex, Alstom, Siemens, Vestas, Gold Wind, Gamesa, Senviyon ve General Elektrik gibi Avrupa ve Amerika'nın dev rüzgâr enerji santral üreticilerinin onaylı tedarikçisi olan bir Türk firmasıyız.




 

2022 yılında yurt içi ve yurt dışı anlamında hedefleriniz hakkında bilgi veriri misiniz?

Berdan Cıvata olarak tabii ki bütün yurt içi projelerde olma hedefimiz var. Aslında şu ana kadar yapılan yerli projelerin hemen hemen hepsinde saydığım bağlantı elemanlarımız kullanılmıştır. Kimisinde Berdan Cıvata'nın Kule-Kule Cıvatası, kimisinde Kule-Nasel Cıvatası, kimisinde Kanat Saplaması, çoğunluğunda ise Kule Zemin Ankerajları ve Plakaları var. Ama tabii asıl hedef, bu sektör için üretilen bütün bu ürünleri global pazarlara da ihraç edebilmektir. Globalde de pazar oldukça hareketli. Biz de onaylı bir tedarikçi olarak yurt dışındaki projelere üretim yapmayı hedefledik. Şimdilik de her şey düşündüğümüz ve planladığımız gibi gidiyor. Dolayısıyla bizim açımızdan 2022 yılında ihracat biraz daha ön planda olacak.

Dövizde kurlarındaki ciddi oranlı yükseliş ve son olarak da Rusya-Ukraya savaşı ham madde tedariği anlamında sizi nasıl etkiliyor?

Şu anda zaten üretim kabiliiyeti ya da kaliteyle ilgili bir sıkıntımız yok. Onaylanmış bir firma olarak üretim gamımıza giren her trülü parçayı üretebiliyoruz. Şu anda sektörde yaşanan iki tane büyük sıkıntı var... Bir tanesi tedarik zinciri. Çeliğe yani ham maddenin kendisine ulaşmak biraz zor. Ürettiğimiz ürünlerin tamamı nitelikli çelikten üretilen ürünler olduğu için ciddi oranda ithalat gerektiriyor. Sadece Türkiye'de değil, dünyada da hem lojistik anlamda hem enerji maliyetleri anlamında sıkıntıdan etkileniyorsunuz. Proje var ama yeteri kadar ya da zamanında ham madde tedariği büyük sorun. İkincisi de herkesin bildiği gibi finansmana erişim sorunu. Nitelikli çeliği ya da ham maddeyi ithal edebilmeniz için ciddi bir finansa ihtiyacınız var. Şu an malum Türkiye'de finansmana ulaşmak biraz zor. Bu sorunlar çözülürse sektörün önünün açık olduğunu düşünüyoruz. 

Ürünlerinizle ilgili piyasada yaşanan rekabeti nasıl değerlendiriyorsunuz?

Berdan Cıvata için söylemek gerekirse Berdan adına öyle bir rekabet yok. Çünkü bu anlamda entegre olan tek tesisi. Talaşlı imalatından sıcak dövmesine, soğuk dövmesinden ısıl işlemine ve galvanizinden akredite laboratuvarına tam entegre bir tesisi olup da bu ürünleri üreten başka firma olmadığı için... Bir de tabii Berdan Cıvata yaklaşık 48 yıllık bir firma. Hâliyle bütün bu donanımını, entegrasyonunu zamanında tamamlayabildiği için bu sektörün ana tedarikçilerinden birisidir. Burada biz yurt dışındaki benzer entegre tesislerle aramızdaki bir rekabetten bahsediyoruz... Tabii ki bize göre avantajlılar. Gerek finansman kaynağına gerekse de ham madde anlamında nitelikli çeliğe ulaşmak Avrupa'daki rakiplerimiz için daha kolay. O anlamda bir dezavantajlı durumumuz var. Bu dezavantajı, elimizden geldiğince avantaja çevirebilmek için çalışıyoruz.