Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkan Yardımcısı olan İsmail Kuş, basın mensuplarına yapmış olduğu açıklamada, Türkiye'nin bebe ve çocuk konfeksiyonunda dünyanın önemli üretim merkezi olma yolunda ilerlediğini belirtti.

“DİJİTAL FİNANS ÖNCÜLERİ” ÖDÜLLERİ FİNTECH WEEK ZİRVESİNDE “DİJİTAL FİNANS ÖNCÜLERİ” ÖDÜLLERİ FİNTECH WEEK ZİRVESİNDE

Türkiye'deki üretimin de büyük çoğunluğunun Bursa'da yapıldığını vurgulayan Kuş, sektörün ihracatı her geçen sene artırarak yoluna devam ettiğini dile getirdi.

Kuş, dış satımda 2022 senesine iyi bir başlangıç yaptıklarını fakat Rusya-Ukrayna savaşından etkilendiklerini belirterek, sözlerime şöyle devam etti:

"Piyasa çeşitliliğimizden dolayı işlerimiz yine devam ediyor. Her ne kadar o bölgede sıkıntı yaşasak da farklı bölgelerdeki piyasaların çok fazla etkilenmemiş olmasından dolayı işlerimiz o kadar da kötü değil. O yerlerin açığını kapatacak bölgenin oluşması kolay olmuyor. Gerçekten Ukrayna ve Rusya pazarı bizim iyi pazarlarımızdandı. Afrika pazarı bunun açığını kapatıyor gibi. Tam kapatmasa da Afrika ülkelerine ciddi anlamda ihracat artışı var. Aynı zamanda Güney Amerika tarafında da müşterilerin oluşması bir nebze olsun sektörümüze nefes aldırdı."

GÜNEY AMERİKA VE ABD PAZARINA YOĞUNLAŞMAYI AMAÇLIYORUZ

Sene sonuna doğru savaşın etkisinin azalacağını düşündüklerini söyleyen Kuş, "Ukrayna tarafı değil ama Rusya tarafında şartların düzelmesiyle tekrar eski ivmeyi yakalayacağımızı düşünüyoruz." şeklinde konuştu.

Kuş, Afrika ülkeleriyle ticarete ilişkin olarak da şu bilgileri paylaştı: 

"Kuzey Afrika'ya ciddi mal satıyoruz. Bundan sonraki süreçte Güney Afrika tarafını biraz daha ön plana çıkarma gayretimiz var. Özellikle Nijerya, Senegal, Gana gibi ülkeler. O bölgelerde ciddi anlamda ticaret potansiyeli olan ülkelerin biraz daha ön plana çıkarılmasıyla bir nebze daha pazar payımızı artıracağız. Şu anda o bölgelerde girişimler var. Özellikle haziranda Bursa'da gerçekleştirilecek Uluslararası Bebe, Çocuk Hazır Giyim ve Çocuk İhtiyaçları Fuarı'na o bölgelerden alıcı getireceğiz."

Afrika'nın dışında farklı pazar arayışlarının sürdüğü ifade eden Kuş, "Güney Amerika ve ABD pazarına daha çok girmeyi istiyoruz. Bu konuda da devletin desteği artarsa pazar payımızı genişletiriz. Bundan sonra bu tarz bölgesel olarak sıkıntılar yaşandığında farklı bölgelerin çeşitliliğini artırırsak sektör de bundan daha az etkilenir." dedi. (AA)