İSTANBUL (AA) –  Bankaların kurum ve kuruluş birliklerine finansal raporlarını artık matbu olarak tevdi edemeyeceği, bu işlemlerini sadece elektronik ortamda yapabileceğine dair düzenleme Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunca (BDDK), hayata geçirildi.
DDK'nın Bankaların Belgelerin Saklanmasına ve Muhasebe Uygulamalarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik'te yaptığı değişiklik, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Finansal raporların sunumu ve yayımlanmasına ilişkin maddelerde, yönetmelikte yapılan değişiklikler kapsamında,  düzenlemeye gidildi.
Bankalara, bu kapsamda,  ilgili oldukları yılı takip eden nisan ayı sonuna kadar, yıl sonu konsolide olmayan ve konsolide finansal raporlarını, kuruluş birliklerine ve kuruma elektronik ortamda tevdi etmek zorunluluğu getirildi. 

Bunun yanı sıra, Türkiye'de şube açmak suretiyle faaliyette bulunan bankalara da faaliyetlerine ait gelir tabloları ile yılsonu bilançolarını bunların dipnot ve açıklamalarını, merkezlerinin bilanço ve gelir tablolarını kuruma ve kuruluş birliklerine elektronik ortamda tevdi edeceği bildirildi.

Ayrıca, bankaların yönetmelik değişikliği ile mart, haziran ve eylül ayları sonu itibarıyla düzenleyecekleri konsolide olan ara dönem finansal raporlarını 75 gün içinde konsolide olmayanları ise 45 gün içinde,  kuruma ve kuruluş birliklerine elektronik ortamda ileteceği belirtildi.
Yönetmelikte yapılan bu değişikliklerle birlikte bankalar artık finansal raporlarını kurum ve kuruluş birliklerine matbu olarak tevdi edemeyecek, bu işlemlerini sadece elektronik ortamda gerçekleştirebilecek.

 YILSONU FİNANSAL TABLOLAR RESMİ GAZETE'DE İLAN EDİLECEK

Yönetmeliğin finansal raporların yayımlanması ve sunumuna ilişkin maddelerinde yapılan diğer bir değişiklikle bankalara, yıl sonu konsolide olmayan ve konsolide finansal tablolarını ilgili oldukları yılı takip eden nisan ayı sonuna kadar dipnotsuz bir şekilde Resmi Gazete'de ilan etme yükümlülüğü getirildi.

Daha önceki yönetmelikte yer alan şu ifadeler ise söz konusu maddeden, çıkarıldı,
"Bankalar ilanın yapıldığı Resmi Gazete'nin tarih ve sayısı ile yayımlanan bilgilerin internet sayfasından ulaşılabileceğine ve ilan edilen bilgilerin kuruma gönderilen bilgilerle aynı olduğuna ilişkin beyanlarını Resmi Gazete'deki ilanı müteakip, 7 gün içinde kuruma bildirir."