Baykar tarafından yerli ve milli imkanlarla geliştirilen Bayraktar AKINCI TİHA (Taarruzi İnsansız Hava Aracı), gerçekleştirdiği uçuşta milli olarak geliştirilen bir hava aracıyla ulaşılan en yüksek irtifaya çıkarak Türk havacılık tarihinin irtifa rekoruna imza attı.

TOPLAM UÇUŞU 347 SAATİ GEÇTİ

Baykar'dan yapılan açıklamaya göre, Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) liderliğinde yürütülen proje çerçevesinde, Bayraktar AKINCI TİHA, tasarım doğrulama faaliyetleri kapsamında SSB ve kullanıcı kuvvetlere ait resmi heyetlerin huzurunda yapılan "Uzun Uçuş ve Yüksek İrtifa Performans Testi"nde havalandı.

Taarruzi İnsansız Hava Aracı, gökyüzünde 38 bin 39 feet (11 bin 594 metre) yüksekliğe çıkarak ve 25 saat 46 dakika havada kalarak Türk havacılık tarihine geçmiş oldu.

Çorlu'daki AKINCI Uçuş Eğitim ve Test Merkezi'nden yönetilen uzun uçuş faaliyeti kapsamında AKINCI havada 7 bin 507 kilometre yol kat etti. Bugüne kadar test ve eğitim uçuşlarında 870 sorti yapan AKINCI, toplamda 347 saat 28 dakika uçuş gerçekleştirdi.

SSB BAŞKANI DEMİR TEBRİK MESAJI YAYINLADI

Konuyla ilgili Cumhurbaşkanlığı SSB Başkanı İsmail Demir, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

"AKINCI TİHA-Taarruzi İnsansız Hava Aracı yerli ve milli bir hava aracıyla ulaşılan en yüksek irtifaya çıkarak Türk havacılık tarihinin irtifa rekorunu kırdı. 38 bin 39 feet (11 bin 594 metre) yüksekliğe çıkan AKINCI, 25 saat 46 dakika havada kaldı. Tebrikler."

Daha önce 22 Nisan 2021 tarihinde gerçekleştirilen ilk atış testinde, ROKETSAN tarafından milli olarak geliştirilen akıllı mühimmatlar MAM-C, MAM-L ve ilk kez kullanılan MAM-T ile hedefleri başarıyla vurmuştu. 

İlk kez harp  başlıklı mühimmatlar kullanıldığı atış testi ise 5 Temmuz 2021 tarihinde yapıldı ve canlı mühimmatlar ile gerçekleştirilen testte AKINCI'dan atılan mühimmatlar hedefleri tam isabetle vurmayı başardı. (AA)