Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ve THY Teknik AŞ. arasında "Havadan Erken İhbar ve Kontrol (HİK) Sistemi Lojistik Destek Hizmeti Sözleşmesi" imzalandı.

Konuyla ilgili SSB'nin yaptığı açıklamada, projede Konya 3. Ana Jet Üssü’nde konuşlanan HİK Sistemi'nin idamesi için sahada verilen desteğin yanı sıra uçakların depo seviyesi bakımlarının THY'nin iştiraki THY Teknik AŞ. tarafından Ankara Esenboğa Havaalanı'nda gerçekleştirileceği bildirildi.

TUSAŞ, HAVELSAN VE BOEİNG DESTEK VERECEK

Ayrıca projede, alt yüklenici görevi üstlenecek HAVELSAN ve TUSAŞ'ın da geliştirme sürecinde bilgisinden ve deneyiminden yararlanılacak, malzeme tedariki, dokümantasyon ve teknik tarafta da uçakların üreticisi Boeing'den destek alınacak.

Projeyle HİK sistemi için gerekli olan bütün lojistik destek sağlanırken, Türkiye'nin haricinde G. Kore, Avustralya ve İngiltere'nin de kullanıcısı olduğu ülkelerde HİK uçaklarının lojistik destek faaliyetleri uçak üreticisi Boeing sorumluluğunda yürütülüyor.

"TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ İÇİN ÇARPAN ETKİSİ OLUŞTURUYOR"

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan SSB Başkanı  İsmail Demir, sistemin, gelişmiş radar ve sensörlerle yüksek irtifada görev yaparak ve düşman hedefleri uzak mesafelerden tespit ederek terörle mücadele ve sınır ötesi harekatlarda TSK için çarpan etkisi oluşturduğunu dile getirdi.

THY TEKNİK, HAVELSAN VE TUSAŞ NE DEDİ?

THY Teknik AŞ Genel Müdürü Ahmet Karaman ise, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın envanterinde bulunan dört adet HİK uçağının üs bakımlarını ilk kez 2015'te gerçekleştirdiklerini, söz konusu uçakların sürekli lojistik desteğinin kendileri tarafından sağlanacak olmasından dolayı gurur duyduklarını ve projeyi, gelecekte üretilecek proje ve stratejilerin öncüsü olarak gördüklerini ifade etti.

HAVELSAN Genel Müdürü Mehmet Akif Nacar, sistemin geliştirme sürecinde görev sistemleri yazılım ve donanımları konusunda bilgi ve tecrübenin oluşturulduğu yer olan HAVELSAN'ın, HİK görev ve yer sistemlerinin donanım ve yazılımlarının bakım, idame ve iyileştirme faaliyetlerinde görev alacağını söyledi.

TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, sisteme yönelik Barış Kartalı Projesi'nin içinde en başından beri önemli misyonları yerine getirdiklerini, sistemin, idame ve işletmesinde uçak görev sistemlerinin sahada teknik destek verilmesi, teknik dokümantasyonların üretimine ve yönetimine devam edilmesi, gereksinim durumunda kullanıcı personelin görev sistemlerine yönelik eğitimlerin sunulması konularında hizmet vereceklerini belirtti.

"İŞ BİRLİĞİMİZİ GÜÇLENDİRİYORUZ"

Boeing Havadan Erken İhbar ve Kontrol Uçakları Program Direktörü Binoy Varughese, imzalanan sözleşmeyle birlikte, Türkiye ile Boeing arasındaki iş birliğinin büyümesinden duydukları memnuniyeti ifade eden ve Boeing olarak Türk Hava Kuvvetleri'nin Barış Kartalı HİK uçaklarını desteklemekten gurur duyduklarını kaydederken, Boeing Türkiye Genel Müdürü ve Ülke Temsilcisi Ayşem Sargın ise şöyle konuştu:

"Türkiye ile ortak üretimimiz olan Barış Kartalı uçaklarımızın lojistik desteğinde de Türkiye ile birlikte çalışmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Türkiye ile stratejik ortaklığımızın çerçevesini oluşturan Boeing Türkiye Milli Havacılık Planı kapsamında THY Teknik AŞ. ile ticari uçakların servis ve bakımındaki başarılı iş birliğimizi askeri uçakları da kapsayacak şekilde güçlendiriyoruz." (AA - GÖKSEL YILDIRIM)