Dünya nüfusunun %40’ını barındıran 80 ülke şimdiden su sıkıntısı çekiyor. Beyaz et üreticilerinden Banvit BRF, doğal kaynakların önemine ve tasarrufa dikkat çekiyor.

Türkiye’nin de su konusunda sınırlı kaynaklara sahip olduğunu kaydeden Banvit BRF, sürdürülebilirlik çalışmaları ile üretim tesislerinde kullanarak arıttığı suyun ortalama 2 bin tonunu içme suyu kalitesinde yeniden kullanıma kazandırıyor. Su israfının önüne geçmek için çalışmalar yapan firma, yıllık olarak tesislerinde kullandığı suyun tamamını da arıtarak çevreye duyarlı hale getiriyor. 

KG BAŞINA YÜZDE 11 SU TASARRUFU

Banvit BRF’in, doğadaki ayak izini azaltmak üzere; eğitimden tasarruf tedbirlerine, enerjiden geri dönüşümlü ambalajlarına kadar uygulamaları bulurnurken, hayvan refahından atık yönetimine kadar uzanan farklı alanlarda da çalışmalar yapıyor. 

Şirket, özellikle su ayak izini azaltmak için uzun yıllardır çalışırken, bu kapsamda 2008 yılından bu yana piliç eti üretiminde kg başına %11 su tasarrufu sağlamayı başararak sektörün öncü firmalarından biri olarak konumlandı.
 
Banvit BRF, Bandırma’daki ana üretim kampüsündeki katı ve sıvı arıtma tesislerini 2001 yılında devreye alarak üretim sürecinde kullanılan suyun tamamını arıtarak çevreye daha duyarlı  getirdi. 2013 yılında ise ikinci önemli çevre yatırımını “Atık Su Geri Kazanım Tesisi” ile gerçekleştiren Banvit BRF, bu yatırım sayesinde arıtılan suyun, ortalama %34’ü içme suyu kalitesinde geri kazandırıyor.

Böylece içme suyu olarak tüketilebilecek bu %34’lük dönüşüm oranıyla yaklaşık 5.000 hanenin bulunduğu ortalama 20 bin nüfuslu bir ilçenin yıllık kullanım ve içme suyunu geri kazanmış oluyor.

“2025’E KADAR ORANI YÜZDE 13’E ULAŞTIRMAYI PLANLIYORUZ”

Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Banvit BRF CEO’su Tolga Gündüz, dünya nüfusunun 2050 yılına kadar 9,8 milyara yükselmesi beklendiğini açıkladı.

Artan dünya nüfusunun gıda ve su ihtiyacını karşılayabilmek için dünyamız bu kaynaklara sahip mi? Ne yapılması gerekiyor? diyen Gündüz, tasarruf ve israfın azaltılması yönünde akılcı, düşük maliyetli ve hızlı aksiyon alınabilecek önlemler almanın önemine dikkat çekti.

Gündüz, “Türkiye’nin önde gelen beyaz et üreticilerinden biri olarak üretim süreçlerimizi sürdürülebilirlik perspektifinde optimize ediyoruz. Bu sayede bugün ortalama 20.000 bin nüfuslu bir ilçenin yıllık su ihtiyacını karşılayacak düzeyde su tasarrufu yapabiliyoruz. 2021 yılında tüm tesislerimizdeki su kullanımımızı, bir önceki yıla oranla %3 azaltmayı hedefliyoruz. 2025 yılına kadar da bu oranı %13’e ulaştırmayı planlıyoruz. Çocuklarımıza bırakacağımız en değerli mirasımız olan yaşanabilir bir dünya için bugün olduğu gibi bundan sonra da Banvit BRF olarak çalışmalarımıza ara vermeden devam edeceğiz” dedi.