Balıkesir, Marmara ve Ege Bölgesinin kesişim noktasında yer alıyor. Bu açıdan hem ulaşım hem de sanayi alanında iddialı bir konumda bulunuyor. Kuzey Marmara Otobanı ile İstanbul-İzmir otobanının açılması ve 1915 Çanakkale Köprüsü’nün bulunduğu Tekirdağ-Çanakkale otobanı projesinin de başlamasıyla Marmara Bölgesi’nde ‘altın çember’ diye anılan ticari ring hattının odak noktası yer alan Balıkesir’de ikisi kurulum aşamasında toplam 8 organize sanayi bölgesi bulunuyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Balıkesir Sanayi Odası Başkanı ve BALOSB Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Ali Eğinlioğlu; “Gebze, Kocaeli ve hatta Bursa sanayi açısından belli bir doygunluğa ulaştığı konuşuluyor. Ayrıca İstanbul’un sanayiden arındırılması gerektiğine dikkat çekiliyor. Böyle bir dönemde yatırımcının gözünü Balıkesir’e çevirmesi özellikle Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi’ni (BALOSB) yeni çekim merkezi haline getirdi” dedi. Eğinoğlu ayrıca Şişecam, Kalekim, BETEK, HEG Gıda gibi sektörlerinin lideri şirketlerin Balıkesir’de bulunduğuna dikkat çekti. 

KENDİ ENERJİSİNİ KENDİ ÜRETİYOR

Eğinlioğlu, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Balıkesir OSB ile Balıkesir II. OSB hem bitişik konumda yer alıyor hem de idari, mali ve teknik kaynakların etkin ve ergonomik kullanılmasını sağlamak amacıyla 29 Ocak 2021 tarihinde BALOSB çatısı altında faaliyet gösteriyor. 570 hektar büyüklüğündeki mevcut alanda kurulu tahsis edilecek sanayi parseli kalmadı. Bu sebeple Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi’nde genişleme süreci başladı. 156 hektar büyüklüğündeki 1. Etap alanın kamulaştırılması tamamlandı. Altyapı çalışmaları ise Mart ayı itibarıyla başlayacak. 350 hektar büyüklüğündeki 2. etap içinse Ocak ayında kamulaştırma çalışmalarına start verildi. BALOSB sanayicilere sunduğu hizmetlerle fark yaratıyor. Elektrik dağıtım lisansına sahip olan BALOSB, bünyesinde şalt tesisi ve yer altı şebekesi sayesinde sanayiciye kesintisiz ve güvenli enerji sağlıyor. Şu anda 162,5 MVA toplam kurulu gücümüz bulunuyor. Atıksu Arıtma Tesisimiz 3.300 m3/gün kapasitesinde hizmet veriyor. Genişleme çalışmaları kapsamında kurulacak fabrikaları da düşünümüyoruz. Bu sebeple 10 bin m3/gün kapasiteli yeni bir arıtma tesisi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yeni tesisimizi Mart 2022 yılında devreye almayı planlıyoruz.  Balıkesir OSB ayrıca şehrin içme suyu ihtiyacını karşılayan İkizcetepeler Barajı’nın ortaklarından biri olarak öne çıkıyor. Bu sebeple fabrikaların içme suyu ihtiyacı evlerden akan suyun kalitesi ile karşılanıyor. BALOSB Gümrük Müdürlüğü kurmak için gerekli çalışmaları hayata geçirdik. Hedefimiz, 2021 yılının son çeyreğine kadar açılışını gerçekleştirmek.” 

YENİ YATIRIMLARLA BALOSB’NİN GES KAPASİTESİNİ 900 KWH’YA ULAŞACAK

Balıkesir OSB’nin Güney Marmara Kalkınma Ajansı ile iş birliği içinde önemli projelere imza attığının altını çizen Eğinlioğlu, ortak projeleri ise şöyle anlatıyor: “2016 yılında arıtma tesisinin elektriğini karşılamak amacıyla güneş enerji santrali (GES) kurulumu kapsamında bir proje hazırlandı. Güney Marmara Kalkınma Ajansı’nın (GMKA) 2 milyon 750 bin TL desteği ile 630 Kwh gücünde sistem kurularak tesisin elektrik ihtiyacı GES üzerinden karşılanmaya başlandı. 2019 yılında hazırlanan “BALOSB Atıksu Arıtma Tesisi Güneşi Sevdi” projesi GMKA’nın 1 milyon 750 bin TL tutarındaki desteği ile mevcut 630 kwh kapasiteli GES kapasitesi 900 kwh'ya ulaşacak.”