BİLECİK (AA) – Yerli otomobil çalışmalarını yürüten Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu'nun (TOGG) kuracağı fabrika için yer seçimine ilişkin, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, " Bursa'ya yakın bir yerde olmak onların bizden talebi ancak Bursa'da da yer bulmakta zorluk yaşıyoruz. Yer seçimi hakkını onlara bırakmamız lazım." dedi.
Bilecik Valisi Bilal Şentürk'ü Büyükdede,  makamında ziyaret etti. Büyükdede, Valilik Şeref Defteri'ni imzaladıktan sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Gazetecilerin yerli otomobil çalışmalarının hangi aşamada olduğu sorusu üzerine, Büyükdede,"Şu anda TOGG yerli otomobille ilgili iyi bir çalışmanın içinde. Sağ olsun başında da çok değerli bir arkadaşımız var. Bizler de destek veriyoruz. Şu anda Bakanlığımıza bağlı bir kurum olan Gebze'deki Bilişim Vadisi'nin 16'ncı katında mühendisler grubu start veriyorlar, yeni başladılar." ifadelerini kullandı. Büyükdede, şu anda tesisin büyüklüğünün belirlenmesiyle ve fabrikanın kurulacağı yer ile ilgili sürecin devam ettiğini söyledi ve hazırlıkların hızla ilerlediğini dile getirdi.
Fabrikanın Bilecik'te kurulması ihtimalinin olup olmadığı sorusuna Büyükdede, " Bursa'ya yakın bir yerde olmak onların bizden talebi ancak Bursa'da da yer bulmakta zorluk yaşıyoruz. Yer seçimi hakkını onlara bırakmamız lazım."yanıtını verdi.
 

TEKNOLOJİK YATIRIMLAR VE YAZILIMCI GENÇLERE SAĞLANAN DESTEKLER

Büyükdede Türkiye'de yürütülen teknolojik çalışmalar ve yazılımcı gençlere sağlanan desteklere de değindi. Uzay Havacılık, Savunma Kümesinin 4 yıl başkanlığını yürüttüğünü belirten Büyükdede, " Kendim de bir uçak mühendisi olduğum için Türkiye'deki insansız hava araçlarının üretilmesi adına uçaklarının ve roketlerin üretilmesi, uçak endüstrinin gibi çok ciddi bir çalışmaların içinde olduk. Türkiye, belki dünyada kendi insansız hava aracını en iyi yapan ülkelerden biri haline geldi. Kendi silahlarını, zırhlı araçlarını, topunu, tankını, mühimmatını, şimdi uzay ofisi de kuruldu artık uzay çalışmalarını da başlatmış bir ülkeyiz. 175 bin metrekarede sadece gençlerin dijital platformlara geçmesini sağlamak için Bilişim Vadisi'ni kurduk. Dijital konularda gelişmelerini sağlayacak bir yapılanmanın içine Üniversitelerimizde de girdik. Bakanlığımız, gençlerin dijitalleşmesi konusunda çalışan bakan yardımcıları olan bir bakanlığız. Bu konuya çok önem veriyoruz, Sayın Bakanımız da hakeza bu konuları en iyi bilen arkadaşlarımızdan biridir. Gençlerin yeni yazılımlarda etkin hale gelmesini, yeni sanayi 4.0'a adaptasyonlarının sağlanmasına yönelik çözümler üretmeye gayret ediyoruz." Hasan Büyükdede, yakında özellikle yazılımcılar için hazırlanan özel yönetmeliklerin de yayımlanacağını ifade etti.  Özel destekler dönemine girildiğine dikkati çeken Büyükdede, " hakikaten gençler dünyanın yeni trendine bizden çok daha hızlı adapte olabilecek ve son derece tempoları hızlı yapıdalar. Hakikaten bundan da gurur duyuyoruz ." diye konuştu.