TEKİRDAĞ (AA) - Hazine ve Maliye Bakanı olan Berat Albayrak, "Gelecek 3 yıl için açıkladığımız yeni ekonomi programında öngördüğümüz yüzde 5'lik büyüme hedefi doğrultusunda attığımız bütün bu adımlarla hedefe doğru güçlü bir şekilde ilerlemeye devam edeceğiz." şeklinde konuştu.

Bakan Albayrak, "Türkiye İçin Değişim Başlıyor" programları kapsamında Namık Kemal Üniversitesinde gerçekleştirilen "Tekirdağ İş Dünyası Buluşması"nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin 2019 senesinin ikinci yarısında başladığı modelle ithalatı ikame edecek katma değer üretimi ve büyüyecek alt yapıyı nakış gibi işlemeye başladığını belirtti.

Sanayiciyi, ihracatçısını küresel rekabette avantajlı hale getirecek adımları atmaya başladıklarını dile getiren Albayrak, "İhracat, üretim noktasında bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da çok daha yoğun bir şekilde bu süreçleri destekleyeceğiz. Bu yıl kırılan rekorları, yarın açıklanacak, 2019 tüm zamanların ihracatta rekor yılı olacak. İnşallah 180 milyar dolarlık hedefi herhalde geçeceğiz."  dedi.

Bu çerçevede baktıklarında her geçen sene bu hedefleri daha da ileri taşıyacaklarını vurgulayan Albayrak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"İhracatçımızı, üreticimizi daha da destekleyip sevindirerek özellikle bu adımları atacağız. Malumunuz ihracatçımızın uzun zamandır beklediği bir düzenleme vardı. Özellikle ihracat bedellerinin Türkiye'ye getirilmesi Türk parasının kıymetini koruma hakkındaki 32 sayılı kararına ilişkin tebliğ noktasında bazı talepleri vardı. Çok yakın dönemde bununla ilgili değişiklik yaptık. Bu değişiklikle birlikte önceki uygulamalarda ihracatçılarımız, yurt içine getirme durumunda olduğu bedellerin en az yüzde 80'ini Türk lirasına çevirme durumunda kalıyordu. Bize çok yoğun talepleri vardı. 'Getiriyoruz döviz bozduruyoruz, tekrar döviz alıyoruz.' Bankalar bu durumdan para kazanıyor. Bu düzenlemeyle bu zorunluluğu ortadan kaldıralım. Malumunuz bir kaç gün önce bu düzenlemeyle birlikte bundan sonra bu zorunluluk ortadan kalktı. Bunun yanında Türk Lirası olarak yapılacağı beyan edilen ihracatların bedellerini özellikle döviz olarak yurda getirebilmesinin alt yapısıyla ilgili birçok düzenlemeler, süre uzatımları, farklı ülkelerle yaşanabilecek problemlerle alakalı da düzenlemeler yaptık. İhracat hesaplarının süreleri, vergi indirimlerinde özellikle küçük veri ölçekli KOBİ'lerimizle alakalı, KOBİ ihracatçılarımızla alakalı karışıklıkların rahatlatılacağı düzenlemeler."

Bakan Albayrak, ihracatçıların birçok açıdan karşılaştıkları bürokrasiyi azaltıcı adımları attıklarını söyledi.

2020 senesinin bu manada ihracatçılar açısından çok daha etkili ve güzel bir sene olacağına dikkat çeken Albayrak, şöyle dedi:

"Bu kapsamda gerekli genelgeyi tüm bu noktadaki gereken ekstra adımları da en kısa zamanda yayınlamaya ve adımları atmaya devam edeceğiz. İhracatçımız, üreticimiz açısında özellikle sanayicimiz açısından önümüzdeki 2020 yılıyla birlikte çok daha arzu ettiğimiz büyümeyi ve sıçramayı yaşayacağımız yüzde 5 baz büyüme... Her yerde bunu diyorum, yüzde 5 büyüme. Türkiye ekonomisi büyümenin nüfus ve üretimden kaynaklı büyümenin 2 temel unsuru ülkemizde var. Hem nüfus artış hızı itibarıyla hem üretime dayalı sanayiye dayalı ihracata dayalı büyüme ihtimaliyle Türkiye yüzde 5 büyüyecek bir ülke."

Albayrak, Türkiye'nin son 6 senedirçok sayıda süreç yaşadığına dikkat çekereş, şu  şekilde dervam etti: