ASELSAN'ın Akyurt tesislerini ziyaret eden Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, savunma sanayine yönelik açıklamasında yüzde 20'lerde olan yerlilik oranlarını yüzde 70'lerin üzerine çıkardıklarının altını çizdi.

BAKAN KACIR VE GÖRGÜN EŞLİK ETTİ

Firmanın Mikroelektronik Güdüm ve Elektro-Optik Sektör Başkanlığının bulunduğu tesis ziyaretinde Bakan Varank'a, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır ve ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Haluk Görgün eşlik etti.

Ziyaretin ardından AA muhabirine açıklamalar yapan Varank, firmanın Akyurt tesislerinde özellikle elektro-optik ve aviyonik sistemleri geliştirdiğini ve ürettiğini belirtti.

"AMBARGOYA RAĞMEN ÜRETMEYE DEVAM EDİYORUZ"

Türkiye'nin kendi teknolojilerini üretmede son yıllarda büyük bir çaba sarf ettiğini kaydeden Varank, "Bunun en önemli alanlarından biri de savunma sanayisi. Birçok ülke Türkiye'ye şu anda gizli ya da açık ambargo uyguluyor, birçok ürüne kısıt getiriyor. Son yıllarda yakaladığımız gayretle birlikte Türkiye, savunma sanayisinde yüzde 20'lerde olan yerlilik oranlarını yüzde 70'lerin üzerine çıkardı." şeklinde konuştu.

Varank, sistem geliştirilse dahi içindeki çok kritik bir parça üretilemediği takdirde, o sistemlerin kullanılamadığını ve bu nedenle firmanın Akyurt'taki tesislerinin Türkiye'deki dışa bağımlılığı azaltmak ve katma değerli ürün geliştirmek açısından kilit öneme sahip olduğunu dile getirdi.

CATS HAKKINDA BİLGİLER VERDİ

Şirketin hava platformları için geliştirdiği elektro-optik keşif, gözetleme ve hedefleme sistemi "CATS" ile ilgili bilgiler de paylaşan Varank, "Bunlar İHA'larda hem gözlem yapan hem de lazer işaretleme yapan sistemler. Son dönemde Bayraktar’ların aldığı CATS sistemlerine Kanada ambargo uygulamaya başladı, ihracatına yasak getirdi. ASELSAN'ın geliştirdiği bu sistem, İHA'larda başarılı bir şekilde test edildi ve şu anda aktif olarak kullanılıyor. Yurt dışından almamıza kısıt getirilen İHA’larda kullanılan kameralar bu sistemlerdi, burada çok başarılı bir şekilde yapılmış." dedi.

Firmanın elektro-optik alanında önemli kabiliyetlerinin bulunduğunu, Türkiye'nin savunması ve güvenliğiyle ilgili önemli sitemler geliştirdiğine dikkat çeken Varank, havacılık alanındaki becerilerinden de bahsederek Türkiye'nin üreteceği önemli platformların aviyonik sistemlerindeki etkisini vurguladı.

"TÜBİTAK SAGE VE İLTAREN İLE İŞ BİRLİĞİ İÇİNDEYİZ"

Bakanlığın bağlı kuruluşları TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE) ve TÜBİTAK İleri Teknolojiler Araştırma Enstitüsü (İLTAREN) ile birlikte kendilerinin de savunma sanayisinde çalışmalar gerçekleştirdiklerini anımsatan Varank, sözlerini ASELSAN ile ilgili gelecek dönem planlarıyla tamamladı:

"Önümüzdeki dönemde onları gerek savunma sanayisinde gerekse diğer ticari sistemlerde çok daha başarılı bir şekilde görebileceğiz. Dünyanın en büyük savunma sanayisi firmaları arasında 7 şirketimiz var ve bunlardan biri de onlar. İnşallah hem buradaki kabiliyetlerini hem de diğer Türkiye'deki altyapılarını kullanarak çok daha başarılı bir ASELSAN'ı önümüzdeki dönemde görebileceğiz." (AA)