Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, son günlerdeki finansal piyasalarda yaşanan dalgalanmaların Türkiye ekonomisinin gerçekleriyle örtüşmediğini dile getirerek "Güçlü sanayi altyapımızla üretim çarkları tüm hızıyla dönmeye devam ediyor." dedi.

"BİRÇOK ALANDA BAŞARI SAĞLADIK"

Capital, Ekonomist ve StartUp dergileri tarafından Vodafone Business ana sponsorluğunda düzenlenen ve hibrit olarak gerçekleştirilen etkinliğe video konferans yöntemiyle katılan Bakan Varank, Covid-19 pandemisinin ekonomik hayat, iş yapma şekilleri, iletişim teknolojileri kullanımı gibi birçok alanda dönüşüme neden olduğunu ifade ederek Türkiye'nin bu dönemde birçok alanda başarılı bir performans sergilediğini söyledi.

Küresel ekonominin yüzde 3'ten fazla küçüldüğü 2020'de Türkiye'nin yüzde 1,8 büyüyerek, dünya genelinden pozitif şekilde ayrıştığının altını çizen Bakan Varank, söz konusu başarının ekonominin pandemi sonrası dönemdeki potansiyeli açısından önemli bir mesaj barındırdığını kaydetti.

"TÜRK SANAYİSİ ÖNEMLİ AŞAMA KAYDETTİ"

Başarılı performansta  imalat sanayinin önemine işaret eden Bakan Varank, 2020 yılının son çeyreğinde Türkiye'nin G-20 ülkeleri arasında sanayi üretimini en fazla artıran ülkelerden biri olduğunu, zor koşullardaki elde edilen başarının tesadüf olmadığına vurgu yaptı.

Özellikle son 19 yılda teknoloji seviyesi ve ürün çeşitliliği bakımından Türk sanayisinin önemli aşamalar kaydettiğini ifade eden Bakan Varank, ihracat artışı ve ihraç edilen ürünlerin kompozisyonundaki değişimden bunun görülebildiğini dile getirdi.

"KAPSAMLI TEŞVİK SİSTEMİ UYGULUYORUZ"

Bakan Varank, planlı sanayi altyapısına yönelik çalışmalara değinerek, Türkiye'deki OSB sayısının 192'den 325'e çıktığını ve ülkede OSB olmayan il kalmadığına dikkat çekerek büyük sanayi yatırımlarını teşvik etmek üzere sanayi ekosistemine endüstri bölgelerini kazandırdıklarını anlattı.

Varank, "2007'den bugüne 22 endüstri bölgesi ilan ettik. Bu endüstri bölgeleri tam kapasite faaliyete geçtiğinde cari dengemize yaklaşık 19 milyar dolar katkı sağlayacak. Özel sektör yatırımlarını özendirmek ve desteklemek için kapsamlı bir teşvik sistemi uyguluyoruz. Teşvik sistemimizde bölgesel kalkınmayı, stratejik sektörler ve ürünlerdeki yatırımları önceliyoruz. 2003'ten bugüne yaklaşık 1,5 trilyon liralık sabit yatırımla 2,8 milyon istihdam öngören 75 binin üzerinde yatırım için teşvik belgesi düzenledik." dedi.

Sanayi politikalarının yanında Ar-Ge ve yenilik ekosistemine ilişkin çalışmalara da değinen Bakan Varank, uygulanan politikalarla Ar-Ge harcamalarının milli gelire oranının 2019'da yüzde 1,06 yükseldiğini işaret ederek, harcamaların yüzde 64'ünü, finansmanın ise yüzde 56'sını doğrudan özel sektörün gerçekleştirdiğini kaydetti.

"KRİTİK TEKNOLOJİLERİN GELİŞTİRİCİSİ YAPACAĞIZ"

Girişimcilerin finansmana erişimi konusunda hayata geçirdikleri fonlardan bahseden Varank, bölgesel kalkınmaya yönelik faaliyetleri anlattı ve "Milli Teknoloji Hamlesi" vizyonu çerçevesinde yeni nesil destek programları geliştirdiklerinin altını çizdi.

Bakan Varank, "Türkiye'yi kritik teknolojilerin pazarı değil, geliştiricisi bir ülke haline getirmekte kararlıyız. Geleceğin teknoloji trendlerini yakından takip ediyor, müdahale alanlarını belirliyoruz. Teknoloji yarışında tüm ülkelerin eşit konumda olduğu yeni alanları odağımıza alıyoruz. Mobilite, akıllı yaşam ve sağlık teknolojileri, finans ve ticaret, sanayinin dijital dönüşümü, yapay zeka ve 5G teknolojileri konularında yol haritalarımızı oluşturmaya başladık, bir kısmında neticeye varmak üzereyiz." ifadelerini kullandı.

"6 MİLTON TL'YE KADAR DESTEK OLACAĞIZ"

Kovid-19'un ardından yeniden şekillenen uluslararası ticaret ağında güçlü ulaşım, enerji ve sanayi altyapısıyla Türkiye'nin bölgenin yükselen yıldızı olmaya aday olduğuna dikkati çeken Varank, KOSGEB'in yeniden kurguladıkları Ar-Ge programıyla ilgili de şunları söyledi:

"Yeni programa Ar-Ge, Ür-Ge ve İnovasyon Destek Programı adını verdik. Önceki halinden farklı olarak bir ürün geliştirme destek modülü ekledik. KOBİ'lerimiz çağrı esaslı olarak, belirlenen sektörlerde üst limitleri arttırılmış bu programdan faydalanabilecek. İlk çağrıya bugün itibarıyla çıkıyoruz. Bu çağrıda imalat sanayisinde destekleyeceğimiz öncelikli iki sektörü belirledik. Biri otomotiv, diğeri elektronik. Elektrikli veya hidrojenle çalışan motorlu kara taşıtları, pil, yakıt hücresi ve batarya teknolojileri gibi konularda Ar-Ge, inovasyon ve Ür-Ge projelerini destekleyeceğiz. Elektronik sektöründe de işletmelerin 5G gibi yeni nesil mobil haberleşme teknolojileri alanındaki Ar-Ge, inovasyon ve Ür-Ge projelerine destek sağlayacağız. Her iki bileşen kapsamında destekleyeceğimiz KOBİ’ler, TOGG gibi vizyoner projelerde tedarik ekosistemin oluşmasına önemli katkılar verecek. Program kapsamında orta büyüklükteki işletmelere 6 milyon, küçük ölçekli işletmelere de 1,5 milyon liraya kadar destek sağlayacağız. Çağrımız, 18 Mayıs'a kadar açık." (AA)