Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, inşaatı süren Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu'nun (TOGG) Gemlik'teki üretim tesisinde yürütülen çalışmaları yerinde inceledi.

"AVRUPA'NIN ÇEVREYE EN SAYGILI OTOMOTİV FABRİKASI"

Varank'a ziyaretinde, Bakan Yardımcısı Fatih Kacır, Milli Teknoloji Genel Müdürü Zekeriya Çoştu, TOGG Yönetim Kurulu Üyesi ve Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu ile TOGG CEO'su Mehmet Gürcan Karakaş eşlik etti. Yetkililerden yatırım stratejilerinin yanı sıra boya, gövde ve montaj binalarının özellikleri, inşaatta kullanılan yeni teknolojiler, kör kalıp uygulaması ve güncel duruma ilişkin bilgiler alan Bakan Varank, yeni açılan kara yolları bağlantı yolunu yerinde inceledi.

FORD TRUCKS VE IVECO MUTABAKAT ANLAŞMASI İMZALADI FORD TRUCKS VE IVECO MUTABAKAT ANLAŞMASI İMZALADI

İncelemeler sonrasında açıklamalarda bulunan Varank, "Türkiye'nin 100 yılına damgasını vuracağına inandığımız, Türkiye'nin Otomobili Projesi için Gemlik'teyiz. Türkiye'nin Otomobili diyoruz ama mobilite dünyasındaki değişimlere baktığımızda 'Geleceğe damga vuracak bir teknolojik alet olan Türkiye'nin Otomobili' dememiz daha doğru. 2019 yılında ilan ettiğimiz şekilde otomobilin 2022 sonunda seri üretim bandından inebilmesi için şu anda Gemlik'te fabrika inşaatı planlandığı gibi devam ediyor. Pandemiye rağmen TOGG'daki babayiğitlerimiz büyük bir özveriyle, büyük bir gayretle çalışmaya devam ediyor. İçinde bulunduğumuz bina, boyahane olacak. Otomobillerimiz burada en son teknolojiyle boyanacak. Fabrika hatların kurulması ve işler hale getirilmesiyle beraber tamamlanacak." diye konuştu.

Güncel, en yeni ve teknolojik bir fabrika kurulmaya çalışıldığını aktaran Varank, "Çevre açısından baktığımızda da Avrupa'nın çevreye en saygılı otomotiv fabrikası Türkiye'de, Gemlik'te Türkiye'nin Otomobili TOGG ile kurulmuş olacak." dedi.

"HEM VATANDAŞIMIZ KULLANACAK HEM DE DÜNYAYA SATACAĞIZ" 

Tesisin temellerinin Temmuz 2020'de atıldığını hatırlatan Ahmet Nazif Zorlu, yaklaşık yüzde 70'inin inşaatının tamamlandığını dile getirerek "Ülkemize hayırlı uğurlu olsun. Sayın Bakanımızın dediği gibi yüzyılın projesidir." dedi.

Avrupalıların içten yanmalı motorların üzerine yenilikler yaptığını ancak TOGG'un sıfırdan bu işe başladığını söyleyen Zorlu, bunun bir avantaj olduğunu vurgulayarak "Aynı zamanda otonom, dijital bir teknolojiyle birlikte bu otomobillerimizi hem vatandaşımız kullanacak hem de inşallah 2024-2025 yılında da dünyaya satacağız." şeklinde konuştu.

"HEDEFİMİZ, YIL SONUNDA BİNAYI TAMAMLAMAK"

TOGG CEO'su Karakaş ise, projede planladıkları şekilde ilerlediklerini belirterek, "Gece gündüz büyük bir heyecanla, bitmeyen, tükenmeyen enerjimizle hep beraber hissedarlarımız ve bizi destekleyen bütün paydaşlarımızla çalışıyoruz." dedi.

Yola çıktıkları andan itibaren "Otomobilden fazlası" dediklerine dikkat çeken Karakaş, "Otomobilden fazlası tabii ki fabrikadan fazlası bir ortamdan gelmeli. O nedenle burada bir üretim tesisinin yanında Ar-Ge, tasarım stüdyosu, testlerimizi yapabileceğimiz ve bize göre daha önemlisi ileride teknolojiyi deneyimleyebileceğimiz bir merkezimiz de olacak. Biz burayı Mobilite Dönüşüm Merkezi olarak adlandırıyoruz." ifadelerini kullandı. Karakaş, araç gibi tesisi de yeni nesil teknolojilerle donattıklarına dikkati çekerek, "Hem şirketimizin hem markamızın DNA'sında çevreye saygılı olmak var. Örneğin içinde bulunduğumuz boyahane, şu an Avrupa'nın en temiz boyahanesi, bildiğimiz kadarıyla da dünyanın sayılı. Burada çevreyle iç içe, çevreyle dost yeni nesil teknolojiyi büründüren bir tesisten bahsediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Bu yılın sonuna kadar binaya ilişkin konuları tamamlamayı amaçladıklarını vurgulayan Karakaş, "Önümüzdeki senenin mayıs, haziranına kadar ekipmanlar yerleştirilecek. Ondan sonraki dönemlerde de adım adım her imalat sisteminde neler gerekiyorsa sırasıyla ve layıkıyla yapılacak. 2022 sonunda da seri üretime hazır olacak." bilgisini paylaştı.

RAKAMLARLA TÜRKİYE'NİN YERLİ OTOMOBİLİ

  • TOGG inşaatında bin 600'den fazla personel görev alıyor. Varank'ın incelemelerde bulunduğu boya binasında 2 bin 500 ton demir bağlantısı yapıldı, 22 bin metreküp beton döküldü, 138 çelik kolon dikildi, 11 bin ton çelik imalatı tamamlandı. Ayrıca, gövde üretim binası, montaj binası, enerji binası, su işleme tesisi, batarya binası, giriş binası ile arıtma binasının demir bağlantıları, beton dökümleri, bodrum perde imalatları, kolon montajları, çelik imalatları, çatı-cephe sandviç panel montajları sürüyor.
  • Fabrikanın altyapısı için de 535 metre yağmur suyu, 2 bin 450 metre atık su hattı inşa edildi. 623 metre menfez imalatının tamamlandığı bölgede 2 bin metre çevre duvarı imalatı bitirildi. 11 bin metreküp kazı, 82 bin metreküp dolgu da gerçekleştirildi.
  • TOGG, 2030 yılına kadar 5 farklı modeli de piyasaya sürecek. İlk etapta yüzde 51 yerlilik oranına sahip elektrikli, bağlantılı ve yeni nesil otomobiller, Gemlik’te 1,2 milyon metrekare alana kurulu fabrikada üretilecek. (AA)