Dilovası'nda kurulu Cryocan firması tarafından Irak Demiryolları için üretilecek 400 vagon tanktan üretimi tamamlanan 50'sinin sevkiyatına başlandı. 

Firma 2021 sonuna kadar 100 tank vagonun daha üretimini tamamlayarak Irak'a teslim etmeyi hedefliyor. 

Tank vagonların üretildiği Dilovası'ndaki fabrikayı ziyaret eden Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, ziyarette firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Tekin Urhan'dan bilgi aldı.

Bakan Varank, 1 metreküpten 5 bin metreküpe, 1 bardan 100 bara kadar yüksek basınçlı tank üreten şirketin bu alanda dünyanın saygın firmaları arasında yer aldığını kaydetti.

Bakan Varank, "Ar-Ge ve inovasyonu önemseyen, bu alana yatırım yapan bir şirketimiz. Savunma sanayi, parçacık hızlandırıcı ve uzay teknolojilerinde kullanılan, nitrojen ve likit hidrojen tankı gibi yüksek teknolojili, katma değerli ürünler üretiliyorlar. Türkiye'nin sahip olduğu kabiliyetleri bizzat yerinde görmek bizi gerçekten gururlandırıyor." dedi.

Şirketin ihracat performansı üzerine de değerlendirme yapan Varank, "Cryocan toplam satışlarının yaklaşık yüzde 80'ini 66 ülkeye ihraç etmektedir." şeklinde konuştu.

Bakan Varank, şirketin Erciyes Teknopark'ta Ar-Ge Ofisi ve Tasarım Merkezi'nin projeleri ile sektöründe lider konumda olduğuna dikkati çekti. 

"Üretim 400 adede kadar devam edecek"

10 yıldır Dilovası'nda kriyojenik ve basınçlı kaplar imal ettiklerini söyleyen Urhan, ürünlerinin likit sanayi gazlarının depolanmasında kullanıldığını belirterek tasarım, Ar-Ge ve üretimi tamamen Dilovası'ndaki tesislerde gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Urhan, Irak'ın toplam 2 bin vagon tankla petrol taşımacılığını demiryoluna kaydırmayı planladığı bilgisini verdi.

Urhan,"Irak Demiryolları şu anda petrol taşımacılığını karayolundan demiryoluna kaydırmak üzere bir proje yürütüyor. Irak Demiryolları bu projede yoluna Cryocan ile yürümeye karar verdi. Şu anda 50 tankın ilkini gönderiyoruz. 400 adede kadar devam edecek bu üretim. 2022 yılının sonuna kadar teslimatlarımız devam edecek."dedi.

Urhan ayrıca, yıl sonuna kadar 100 vagonun daha teslimatını yapacakları bilgisini de verdi.(AA)