PINAR SU ATIK SU MİKTARINI YÜZDE 8 DÜŞÜRDÜ PINAR SU ATIK SU MİKTARINI YÜZDE 8 DÜŞÜRDÜ

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, bakanlığın ilgili kuruluşu KOSGEB’in destekleri ile hayat bulan FARKLABS Teknoloji Geliştirme Merkezi’nin (TEKMER) resmi açılışını gerçekleştirdi. Merkezin açılışında kurdele kesildi.

"TÜRKİYE'NİN POTANSİYELİ HEYECAN UYANDIRIYOR"

Bakan Varank, törende yaptığı konuşmada, 2020 yılında, salgın şokunun tüm dünyada en ağır şekilde yaşandığı bir dönemde, Türkiye’den bir şirketin ilk kez milyar dolar değerlemeye ulaşarak unicorn ya da kendilerinin tabiriyle Turcorn olduğunu hatırlattı. Bunun aslında Türkiye için yeni nesil ekonominin başlangıcını simgeleyen bir işaret fişeği olduğunu belirten Varank, "Bunun tesadüfi bir başarı olduğunu düşünüp potansiyelimizi küçümsemeye çalışanlara inat, biz yolumuza devam ettik. Ve hamdolsun, 2022 yılı itibarıyla turcorn sayımız 6’ya çıktı." dedi.

Güzel gelişmelerle birlikte, dünyanın önde gelen finans ve ekonomi basınının Türkiye'nin bu başarısını gündemlerine aldığına dikkati çeken Varank, söz konusu gelişmelerin hem yurt içinde hem de yurt dışında Türkiye'nin potansiyeliyle ilgili büyük bir heyecan uyandırdığını söyledi.

"ÜLKEMİZ EN YÜKSEK LİGE YÜKSELDİ"

Varank, "Ama gelip şu ortamı, şu farkındalığı, şu sinerjiyi görseler yakaladığımız başarının çok normal bir sonuç olduğunu gayet net anlarlar. Zaten son iki yıl, sadece turcornlar açısından değil, tüm girişim ekosistemimiz için tarihi bir dönem oldu. 2021 yılında Türkiye’de 300’den fazla girişim toplamda 1.5 milyar doların üzerinde yatırım alarak tüm zamanların rekorunu kırdı. Bu değeri bir önceki yılla karşılaştırdığımızda tam 10 katına tekabul ediyor. Yine, 2022’nin ilk çeyreğinde de bu trendin artarak devam ettiğini memnuniyetle takip ediyoruz. Ülkemiz, bu dönemde toplam 1 milyar 273 milyon dolarlık yatırımla Avrupa’da İngiltere’nin de içinde olduğu en yüksek lige yükseldi. Bu başarılar elbette önemli, ama daha alacak çok yolumuz var." diyerek sözlerini sürdürdü.

"GİRİŞİM EKOSİSTEMİMİZİN EN GÖZDE YERLERİNDEN OLACAK"

Sanayi ve Teknoloji Stratejilerinde 2023'e kadar en az 10 turcorn çıkarma hedefi koyduklarını dile getiren Varank, "Kısa sürede kat ettiğimiz mesafeye bakınca, ben açıkçası bunun ulaşılması zor bir hedef olduğunu düşünmüyorum. Bugün burada açılışını yaptığımız FARKLABS TEKMER’in de bu hedefe giden yolda ülkemize önemli katkılar sunacağına yürekten inanıyorum. Emin olun bu mekan önümüzdeki dönemde girişim ekosistemimizin en gözde yerlerinden biri olacak. Çünkü burası, cevval girişimcilerimizin tüm ihtiyaçlarını göz önünde bulundurup çözümler üretebilecek şekilde tasarlandı. Eğitim, danışmanlık, mentorluk, ortak altyapılar, ofisler, iş birlikleri, sinerji ne ararsanız burada mevcut." ifadelerini kullandı.

Merkezin kuruluşuna öncülük eden Fark Holding yönetiminin ve Fark Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahu Büyükkuşoğlu Serter'in başını çektiği yatırım platformundaki iş insanlarının projelerini desteklemek için hazırda beklediklerine dikkat çeken Varank, sadece girişimcilerin inovatif fikirlerinin potansiyelini ispat etmelerinin yeterli olduğunu kaydetti.

"ÇOK CİDDİ KATKILAR SAĞLIYORUZ"

KOSGEB’in yenilenen İŞGEM-TEKMER destek programı ile teknoloji tabanlı girişimciliğin geliştirilmesine önayak olan inkübasyon merkezlerini bu dönemde odağa aldıklarını belirten Bakan Varank, "Buralara çok ciddi katkılar sağlıyoruz. Geliştirilmesi gereken tarafları kendi aramızda tartışıyoruz, geliştirme noktasında müzakereler yapıyoruz. Personel giderlerinden tefrişata, makine teçhizattan eğitim, danışmanlık ve organizasyon giderlerine kadar birçok kalemde çok ciddi desteklerimiz bulunuyor. Buraya da sanırım 2 milyon TL'nin üzerinde bir bütçe aktaracağız. Benim gözümde bunun gibi yapılar desteği sonuna kadar hak ediyor. Çünkü bu desteğin ülkemize misliyle katma değer olarak döneceğinden en ufak şüphemiz yok." dedi.

Varank, bir yandan dijitalleşme, diğer yandan iklim değişikliği ve en sonunda savaş koşulları derken küresel rekabet ortamının tümüyle yeniden şekillendiği, yeni bir dünya düzeninin kurulduğu bir dönemden geçildiğini ifade etti. Yenilikçi girişimler tarafından geliştirilen "yıkıcı teknolojilerin" bu rekabetin ana unsurlarından biri haline geldiğini, bunun da farkında olduklarının altını çizen Varank, "İşte görüyoruz, bugün küçük bir start-up, çok kısa sürede büyüyerek en köklü sanayi firmalarının onlarca yılda ulaşabildiği seviyelere kolaylıkla gelebiliyor. Oluşturdukları katma değer ve sağladıkları istihdam sayesinde ekonominin sürükleyici gücü olabiliyor. O nedenle biz de yüksek teknolojili sektörler başta olmak üzere tüm alanlarda başarılı girişimlerin kurulmasını teşvik ediyoruz." şeklinde konuştu.

Milli Teknoloji Hamlesi vizyonu ile hazırladıkları Sanayi ve Teknoloji Stratejisinde girişimcilik için ayrı bir başlık oluşturduklarını bildiren Varank, bunun ayrıntılarını anlattı. Konuşmalar sonrasında Bakan Varank ve beraberindeki heyet FARKLABS Teknoloji Geliştirme Merkezi’nde incelemelerde bulundu. (AA)