ANKARA (AA) - Sanayi ve Teknoloji Bakanı olan Mustafa Varank, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını tedbirleri kapsamında geçilen "yeni normal"de önlemlerin yaşam tarzı olarak belirlenmesi gerektiğini söyleyerek, "Hasarın boyutlarını minimuma indirmek ve bu dönemin sunduğu fırsatları en iyi şekilde değerlendirmek istiyoruz. Bunun için de en başta sağlık diyerek üretim cephesinde kalıcı bir toparlanmayı gerçekleştirmeye odaklandık."  şeklinde konuştuç

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Müşterek Komiteler Toplantısı, Bakan Varank'ın da katılımıyla bvideo konferans sistemiyle yapıldı.

Bakan Varank, burada yapmış olduğu konuşmada, Kovid-19 sebebiyle küresel ekonomide arz ve talep şoklarının yaşandığını anımsatarak, sürecin yeni bir dönemin başlangıcına tekabül ettiğini söyledi.

Türkiye'nin Kovid-19 ile mücadelede başarılı bir sınav verdiğini belirten Varank, ekonomik sürdürülebilirlik dikkate alınarak uygulanan tedbirleri açıkladı.

Varank, salgın döneminde Türk sanayisinin üretim kabiliyeti ve değişikliklere hızla adapte olma becerisini gösterdiğini ifade ederek, aşı ve ilaç geliştirme çalışmalarıyla tanı kiti ve tanı sistemleri alanında projelerin sürdüğünü söylşdi.

Gelinen noktada, salgının seyrinin değişmesiyle normalleşme adımlarının atıldığına dikkat çeken Varank, "Yeni normalde tedbirlerimizi yeni yaşam tarzımız olarak belirlememiz gerekiyor. Hasarın boyutlarını minimuma indirmek ve bu dönemin sunduğu fırsatları en iyi şekilde değerlendirmek istiyoruz. Bunun için de en başta sağlık diyerek üretim cephesinde kalıcı bir toparlanmayı gerçekleştirmeye odaklandık." dedi.

Varank, son iki haftada reel sektörden normalleşme yönünde pozitif sinyaller alındığını ifade ederek, organize sanayi bölgelerindeki (OSB) elektrik tüketiminin mayıs başından itibaren artmaya başladığı bilgisini paylaştı.

Bursa'daki verileri de dikkatle takip ettiklerini aktaran Varank, Demirtaş, Bursa, İnegöl, Nilüfer, Kestel ve Hasanağa OSB'lerinde, mayısın ilk iki haftasında elektrik tüketiminin bir önceki ayın aynı dönemine göre ortalamada yüzde 32 oranında arttığını açıkladı.

Varank, TEKNOSAB OSB'nin altyapı çalışmalarında birinci ve ikinci kısmın yüzde 90'ının tamamlandığını ve temmuz-ağustos döneminde burada ilk yatırımların başlayacağını belirtti.