İSTANBUL (AA) - Sanayi ve Teknoloji Bakanı  olan Mustafa Varank, AKO Grup bünyesinde 2014 senesinden beri Çankırı'da faaliyet gösteren Ako Akü fabrikası ile Ako Grup'un ortak yatırımı olan Sumitomo Rubber Ako'a ziyarette bulundu.

Ako Akü tarafından konuyla ilgili olarak yapılan açıklamaya göre, fabrika ziyaretinde Bakan Varank'a, Ako Grup Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Özcan ve Ako Akü yöneticileri eşlik ederek, işleyişe ilişkin bilgilendirmede bulundu.

Yapılan açıklamaya göre, fabrika, bünyesindeki Akü Geri Dönüşüm tesisi ile beraber, Türkiye'nin akü alanında en yeni ve en büyük yatırımı olma özelliğine sahip. Ziyaret sırasında Dunlop ve Falken marka lastiklerle ilgili bilgi alan Varank'a, AKO Akü Fabrika Müdürü İlter Gürsoy da Türkiye'de ilk ve tek olarak AKO Akü fabrikasında uygulanan Kaizen Tüneli, MatrixPress teknolojisi ile akü üretimine dair bilgi verdi.

Açıklamada verilen bilgiye göre, Matrix Press (Punch) ve Kaizen Tüneli üretim modellerinin yanı sıra, Ar-Ge Merkezi statüsü ve geri kazanım merkezi ile ayrışan Ako Akü Ar-Ge Merkezi, 3 farklı üniversite iş birliğinde, bor kullanılarak elektrikli araç aküsü üretimi projesini gerçekleştiriyor.

"TÜBİTAK 1003-Öncelikli Alanlar Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı" kapsamındaki ön aşamaları tamamlanmış olan projenin son onay kısmında değerlendirmeleri devam ediyor.

Bu projenin başarıyla sonuçlandırılması durumunda Türkiye, elektrikli otomobiller açısından en önemli konulardan biri olan batarya (akü) üretimi konusunda küresel teknoloji liderliği avantajına sahip olunacak.

4 senedir üretim gerçekleştiren Ako Akü fabrikasında, kurşunun aküye dönüşümü tam bir otomasyon ve ekipmanlar arası haberleşme (IoT) metodolojisi ile tamamlanıyor. Üretim akışı, yüzde 100 otomasyon ile yapılıyor.

Geri kazanım proseslerinin, çevre ve insan sağlığına yönelik risklerinin bu şekilde tamamen elimine edildiği Ako Akü, çevre dostu özelliği ile de Avrupa'daki ilk 5 tesis arasında bulunuyor.