ANKARA (AA) - Ticaret Bakanı olan  Ruhsar Pekcan, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının etkilerini ortaya koymak ve çözüm önerilerine ilişkin yol haritalarını belirlemek maksadıyla ihracatçı sektörler ve dünya genelindeki ticaret müşavirleriyle gerçekleştirdiği bölgesel görüşmelerin ardından, yurt dışındaki iş konseyi başkanlarıyla da toplantılara başladı.

Ticaret Bakanlığı tarafından konuyla ilgili olarak  yapılan açıklamaya göre, bu bağlamda ilk olarak Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) koordinasyonunda Türkiye-Avrupa iş konseyleri başkanlarıyla video konferans yöntemiyle görüşen Pekcan, görüş ve önerileri takip edildi.

Pekcan, bu kritik günlerde söz konusu görüşmelerin önem arz ettiğini vurgulayarak, "Bu dönemde Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde, Bakanlığımız ve kamu kurum ve kuruluşlarımızla beraber çok önemli tedbirler aldık. Pandeminin etkilerinden yavaş yavaş hep beraber sıyrılıyoruz, Türkiye diğer ülkelerden sağlık konusunda aldığı tedbirlerle pozitif ayrıştı. İnşallah pandemi sonrası da ticaret hacmimizde göstereceğimiz ivmelenme, alacağımız ekonomik tedbirlerle ve sizlerle beraber oluşturacağımız yol haritaları, atacağımız adımlarla bu ayrışmayı ekonomi ve ticaret alanında da gösterebileceğimize inanıyoruz." şeklinde konuştu.

Küresel anlamda pandeminin ekonomi üzerinde etkilerinin henüz tam olarak görülmediğini dile getiren Pekcan, bu kapsamda IMF ve Dünya Bankasının büyüme tahminlerinde bulunduğunu, Dünya Ticaret Örgütünün de iyimser ve kötümser tabloları paylaştığını hatırlattı:

Pekcan, 30 Nisan'da Avrupa Merkez Bankasının ekonomik daralmanın Avrupa bölgesinde yüzde 5 ile 12 olmasını öngördüğüne dikkat çekerek "Bu oranlar IMF tarafından da Dünya Ticaret Örgütü tarafından da zaman zaman paylaşılıyor. Hem oranların hem de aradaki makasın büyüklüğü insanların ne kadar belirsiz bir ortamda ve öngörülemez bir ortamda süreci yönetmeye çalıştığının da açık bir göstergesi." şeklinde konuştu.