Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, bugün yürürlüğe giren Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanunu ile ürünlerin piyasaya arzında pek çok önemli yenilik getirdiklerini açıkladı. 

Twitter hesabından konuya ilişkin paylaşım yapan Pekcan, 12 Mart 2020 tarihinde yayımlanan söz konusu kanunun bir yıllık geçiş sürecinin ardından bugün itibariyle yürürlüğe girdiğini kaydetti.

Kanun ile ürünlerin piyasaya arz edilmesine ilişkin pek çok önemli yenilik getirdiklerini vurgulayan Bakan Pekcan, izlenebilirlik ile imalatçıdan satıcıya kadar tüm aktörlere bir ürünü kimden aldığını ve kime sattığını beyan etme zorunluluğu getirdiklerinin altını çizdi. Pekcan, "Uygunsuz ürünün asıl sorumlusunu bulma konusunda önemli bir adım attık. İzlenebilirlik kayıt dışılığın azaltılmasına da katkı sağlayacak." açıklamasında bulundu.

FİRMA ZARAR GÖRENE TAZMİNAT ÖDEYECEK

Pekcan, geri çağırmayı zorunlu hale getirdiklerini belirterek, e-ticareti de piyasa gözetimi ve denetimi kapsamına aldıklarını ve ürün sorumluluğu tazminatını hayata geçirdiklerini söyledi.

Pekcan, “Uygunsuz bir üründen kaynaklı zararlarda firma zarar görene tazminat ödemekle yükümlü kılındı. Kanun ile Türk malı imajını dış pazarlarda daha etkin kılmak üzere de bazı düzenlemeleri hayata geçirdik. Güvensiz ve tağşişe konu ürünün ihracını yasakladık, aykırı davranan firmalara müeyyide getirdik. Yürürlüğe giren yeni kanunumuzun hayırlı olmasını diliyorum."dedi.(AA)