GAZİANTEP (AA) – Çiftçilere süt yemi dağıtımı dolayısıyla Gaziantep Büyükşehir Belediyesinin, Ortadoğu Kültür Merkezinde düzenlediği törende, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, çiftçiliğin önemli bir meslek olduğunu söyledi.
Dönmez, Gaziantep'te enerjide birçok yeniliğe imza attıklarını ifade etti ve konuşmasına şöyle devam etti:"Elektrikte yakın zamanda sık sık kesintiler yaşanıyordu. Bunun iki sebebi vardı. İlk olarak enerjimiz yeterli değildi ancak bunları aştık. Türkiye'de elektrikte artık arz güvenliği tehlikesi kalmadı. İkincisi de şebekede bazı sıkıntılar vardı, yenilemek gerekiyordu. Sanayisiyle Gaziantep hızla büyüyen bir şehrimiz. Enerji kesintilerinde, burada da ciddi bir iyileşme oldu." diye konuştu.
Dönmez Türkiye'nin birçok bölgesinde doğal gaz kullanıldığını, köylerden de artık talep geldiğini aktardı ve devam etti; " Köylülerimizin kendi gazlarını, üretebilmesi için bir Ar-Ge çalışması başlattık. Ancak Doğal gaz değil, köylülerimiz biyogaz üretecekler. Özellikle hayvancılıkta çalışan çiftçilerimize müjdeliyoruz. Biyogazı hayvansal atıklardan üreten mini bir reaktör üzerinde çalışmaya başladık. İlk denemelerini arkadaşlar yapıyorlar. Yakında kendilerini ziyaret edeceğim. Köylerde ocakta kullanılacak tüp gazın yerine İnşallah biyogazı üretmiş olacağız. Yine bu reaktörden sıcak suyu elde etmek için de istifade edilecek. Bu reaktörden belki de ısınmada da elde edilen gazı kullanma imkânı olacak. Çiftçilerimizle testler olumlu sonuç verdiğinde paylaşacağız."

HAYVANCILIKTA KULLANILAN ELEKTRİĞE İNDİRİM

Dönmez, elektrikte "tarımsal faaliyetler tarifesi" uygulaması hakkında bilgi verdi.Dönmez,” Elektrik kullanımında daha ucuz tarifeden tarımsal sulama yapan çiftçilerimiz yararlanıyor biliyorsunuz. Sadece tarımsal sulamada değil, diğer hayvancılık faaliyetleriyle uğraşan çiftçiler de aynı tarifeden yararlanacaklar değerli çiftçilerimize buradan söylüyorum. Çiftçiler, kilovatsaate yaklaşık 72 kuruş ödüyorlar, tarımsal alana girdiği zaman bu rakamı 63 kuruşa indirmiş olacağız. En kısa süre içerisinde yaklaşık yüzde 12 civarında bir indirimden yararlanmaya başlayacaklar. Çalışmalarda, Tarım Bakanlığımızla belli bir noktaya geldik. Gündeme almak suretiyle önümüzdeki günlerde bitirmiş olacağız."
Konuşmaların ardından programda çiftçilere bin 400 ton koyun sütü yemi dağıtıldı. Ayrıca, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep Valisi Davut Gül de törene katıldı.Bakan Dönmez, öte yandan,  programa gelişinde kendisini halay çekerek karşılayan çiftçilerin davetini kırmayarak, bir süre halay çekti.