İstanbul Sanayi Odası Meclisi'nin Şubat ayı olağan toplantısı "Sanayimizin Rekabetçiliği İçin Alternatif Kurumsal Finansman Modelleri" konu başlığı ile video konferans üzerinden gerçekleştirildi.

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan açılış konuşmasını yaparken, online toplantıya Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Ahmet Burak Dağlıoğlu, Pragma Kurumsal Finansman Üst Yöneticisi (CEO) Değer Şahbaz ve Esin Avukatlık Ortaklığı'ndan Dr. İsmail Esin konuk olarak katıldı. 

BANKA KREDİLERİNE BAĞIMLILIK AZALTILMALI

İSO Başkanı Bahçıvan, pandemi sürecindeki kritik dönemeçte sanayicilerin banka kredilerine bağımlılığının azaltılmasının ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Bankaların teminat, ipotek gibi şartları finansman maliyetini yükselterek sanayicilerimizin önündeki en büyük engele dönüştü diyen Bahçıvan, banka kredileri ideal bir finansman yöntemi olmaktan çıkıyor açıklamasında bulundu.

TÜRKİYE ADIMLARINI HIZLANDIRMALI

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi başta olmak üzere kamudaki paydaşların desteği ile çalışmalarını geliştireceklerini belirten Bahçıvan, sanayicilerin yeni nesil finansman modellerine yönelmesi, bu modellerin aktif bir şekilde girişimcilere tanıtımı ve yatırımcılarla üreticileri bir araya getiren etkileşimlerin artmasının önem taşıdığını vurguladı.

Bahçıvan, dünyada alternatif finansman yöntemleriyle gerçekleşen yatırımların ağırlığının giderek arttığını söyleyerek Türkiye'nin de bu konudaki adımlarını hızlandırması gerektiğinin altını çizdi.

TİCARİ KREDİLERE BAŞVURULUYOR

Bahçıvan, “KOBİ’ler finansmanında halen, banka kredileri ve ticari kredilere başvuruyor. Oysa her geçen gün görüyoruz ki, banka kredileri özellikle KOBİ'ler için ideal bir finansman yöntemi olmaktan çıkıyor.” dedi.

Bankalarca talep edilen teminat, ipotek gibi şartlar finansman maliyetini gitgide yükselterek, sanayicilerimizin önündeki en büyük engel haline geliyor diyen Bahçıvan,  öz kaynakları yeterli olmayan yeni ve küçük işletmelerin banka kredilerine erişimde daha çok sorun yaşadığını e bu durumun işletmelerin yüksek belirsizlik koşullarında faaliyetlerini sağlıklı sürdürmelerini zor hale getirdiğini ifade etti.(AA)