İSTANBUL (AA) –  Aygaz ile United Group arasında imzalanan sözleşmeye göre, Bangladeş pazarına yönelik olarak eşit yönetim esaslarına dayalı, LPG temini, dolumu ve dağıtımı konularında faaliyette bulunmak üzere bir ortaklık kurulması ve gerekli yatırımların yapılması amaçlanıyor.

Aygaz tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yapılan açıklamada, " Bangladeş’te Kurulu United Group ile Bangladeş pazarına yönelik olarak, Yurt dışında büyüme stratejimiz çerçevesinde, LPG temini, dolumu ve dağıtımı konularında faaliyette bulunmak üzere eşit yönetim esaslarına dayalı bir ortaklık kurulması ve gerekli yatırımların yapılmasını amaçlıyoruz.

United Group'a bağlı United Enterprises & Co. Ltd. (Satıcı) ile şirketimiz Aygaz AŞ (Alıcı) arasında, ön lisansa sahip olan ancak henüz faaliyete başlamayan bağlı ortaklığı United LPG Ltd. hisselerinin yüzde 50'sinin, hisse devir işlemlerinin tamamlandığı tarihte (Kapanış) nakden ve peşin olarak ödenmek üzere 50 milyon Taka (yaklaşık olarak 625 bin dolar) bedel karşılığı satın alınmasına ilişkin bir Hisse Devir Sözleşmesi imzaladık."

Ortak Girişim Şirketi'nin kapanış tarihinin, faaliyetleri için gerekli izinlerin alınması da dahil sözleşmede belirlenen bazı ön koşulların gerçekleşmesine tabi olduğu anımsatılan açıklamada, 31 Mart 2020'ye kadar sözleşmede öngörülen ön koşulların tamamlanamaması halinde sözleşmenin kendiliğinden fesih olacağı bildirildi.

Açıklamada kapanış tarihinde, ayrıca sözleşmenin ekinde yer alan “alıcı” ve “satıcı” arasında tarafların haklarını düzenleyen Ortaklık Sözleşmesinin, Ortak Girişim Şirketi ile United Group arasında Ortak Girişim Şirketi'nin faaliyet göstereceği bölgelerden birisi için Geçiş Sözleşmesi ve Arsa Kira Sözleşmesi de dahil muhtelif sözleşmeler imzalanacağı belirtildi.

"Ortaklık Sözleşmesinde ise, taraflardan herhangi birinde kontrol değişikliği olması halinde hisse alım ve hisse satım opsiyonu mekanizmaları, Ortak Girişim Şirketi'nin ortak yönetimi amacıyla yönetim kurulu ve üst düzey yöneticilerin seçim esasları,  sözleşmenin fesih koşulları gibi esaslar tanımlanmıştır." denildi.

Ortaklık Sözleşmesi'ndeki gerekli izinlerin alınmasını takiben başlanacak yatırımların ilk dört yılının finansmanı için, pazar ve satış gelişmelerine paralel ve kademeli olarak, 80 milyon dolar uzun vadeli kredi ile finansman sağlanmasının ve ortakların payları oranında katılımı ile Ortak Girişim Şirketi'nin 75 milyon dolar sermaye artırımı yapılmasının planlandığı ifade edilen açıklamada, 
"1978'de kurulmuş olan ve Ortaklık Sözleşmesinde taraf olan United Enterprises & Co. Ltd. (UECL) aradan geçen yaklaşık 40 yıllık zamanda ülkenin en tanınmış şirketlerinden biri haline gelmiştir. 
UECL,sağlık üretiminden enerjiye, emlak, eğitim, liman, inşaat, uzmanlık hizmetleri, iplik eğirme, nakliye ve lojistik hizmetlerine kadar geniş bir yatırım portföyüne sahip."