ANKARA (AA) – Sağlık sektöründe, Alvimedica ile Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi (AYBÜ) arasında, üniversite ile sanayi iş birliği protokolüne imza atıldı.
AYBÜ Rektörü Prof. Dr. Metin Doğan ile Alvimedica Yönetim Kurulu Başkanı Leyla Alaton'un katılımıyla, bilim, sanayi ve teknolojiye yönelik ortak Ar-Ge projeleri kapsamındaki protokolün imza töreni, üniversitenin Milli İrade Yerleşkesi'nde gerçekleştirildi.

Burada yaptığı konuşmada, Alaton, sağlık sektöründe üniversite-sanayi iş birliğinin katma değerli ürünlerin geliştirilmesinde büyük önem taşıdığını belirtti. Konuşmasının devamında, "Ülkemizde üniversite ile sanayinin iş birliği içinde olmasını çok önemsiyoruz, çok önemli, tarihi bir iş birliği. Sanayi üniversitesiz üniversite sanayisiz, olamaz. Dünyada olmayan ve Ar-Ge çalışmasına başlamış olduğumuz Mitral Kapak Projesi, bizim başlattığımız bir proje. Fabrikamız açıldığında senede 900 bin stent üretimi yapmayı hedefliyoruz. Türkiye'nin yıllık ihtiyacı ise 350 bin adet. Yurt dışına bu ihtiyaç fazlasını ihraç edeceğimiz anlamına geliyor. Ülkemizden çıkan dövizi engelleyeceğiz. ‘Yurt dışına en çok bağımlı olduğumuz ürünler için yeni çözümler bulmalıyız’ düşüncesiyle yola çıktık. İş birliğimiz umut ediyorum ki diğer sektörlere de örnek olacaktır."

İŞ BİRLİĞİNİN İLK ÜRÜNÜ "MİTRAL KAPAK"

Çoklu teknolojiye ve vücutta aktif mekanik kısımla birlikte, Mitral kapak, biyolojik olarak elde edilen kapak dokusuna da sahip bulunuyor. Alvimedica, AYBÜ iş birliği ile bu ürünü kullanılabilir hale getirmeyi planlıyor. Birçok paydaşı bulunan proje için kardiyoloji bilim dalının yanı sıra, 3 boyutlu modellemeden doku alınacak hayvan yetiştiriciliğine, tel tasarımından doku mühendisliğine kadar farklı disiplinlerde iş birliği ve Ar-Ge yapılacak.
TÜBİTAK tarafından çağrıya çıkılan Sanayi Yenilik Ağ Mekanizması kapsamında, bu yapıyla desteklenmek için başvuru yapıldı. Alacağı proje bazlı teşvikle mitral kapak üretimini Alvimedica, ticarileştirmeyi böylelikle milyar dolar seviyelerinde ihracat değerini ülkeye kazandırmayı hedefliyor.

İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLÜ HAKKINDA

Bilim, sanayi ve teknolojiye yönelik AYBÜ ve Alvimedica iş birliği çerçevesinde, ortak Ar-Ge ve bilgi transferi çalışmaları yapılması istihdam ve öğrenci stajı imkanlarını da doğuruyor. Bunun yanı sıra sanayinin rekabetçi ekonomik yapıya kavuşarak, bilgi tabanlı ve ulusal, uluslararası piyasalarda rekabet gücünü artırmasına destek verilmesi hedefleniyor. Üniversite-sanayi iş birliğini geliştirme hedefli projelere odaklanarak, tıbbi cihazlar alanında buluş ve projelerle ortaya çıkan sonuçların ticarileştirilmesi ve uluslararası pazara açılabilmesi de amaçlanıyor.