İSTANBUL (AA) - Özbekistan Deri Sanayi Birliği Başkanı Serdar Umurzakov, ülkelerinin, bölgesinde deri ve ürünleriyle, ayakkabıya yatırım yapan tek ülke olduğuna işaret ederek,

"Özbekistan, bölgesinde ayakkabı ve deriye yatırım yapan tek ülke, statüsünde. Hali hazırdaki siparişlere, kapasite eksikliğimizden yetişemiyoruz. Bu nedenle sizlerin, yeni açtığımız ayakkabı organize sanayinde, çok büyük vergi istisnaları ile ve teşvik edilmiş bir iklimde, Özbekistan'a yatırım yapıp, üretime geçmenizi diliyoruz. Bu bir kazan kazan önerisidir" dedi.

Umurzakov, Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği'nin (TASD), Türk ayakkabı üretici ve ayakkabı yan sanayicileri ile derneğin İkitelli'deki genel merkezinde bir dizi görüşme gerçekleştirdi.

Ülkesinin ekonomisi ve Özbekistan'a, doğrudan gelen yabancı yatırımları anlatan Umurzakov, deri ve ayakkabıya verdikleri önemin altını çizdi.

Umurzakov, Rusya'da güçlü ve özel bir pazara sahip olduklarını belirterek, buradaki güçlerini pekiştirmlek istediklerini kaydetti.

TASD Yönetim Kurulu Başkanı Abdulsabur Endican, Türkiye ve Özbekistan arası ticaret hacminin aralık ayı sonunda 2 milyar dolara ulaşacağını öngördüklerini belirterek, “Görüyoruz ki, çok kısa sürede bu rakamı 5 milyar dolara yükseltmemiz, içten bile değil." dedi.

Deri ve ayakkabı sektörü için Özbekistan, çok önemli ve stratejik bir ülke olduğunu belirten TASD Yönetim Kurulu Üyesi Süleyman Gürsoy,
"Çok geç olmadan, Özbekistan’da yerimizi almamız, bu sektörün geleceğinde söz sahibi olmak ya da olmamak anlamındadır” şeklinde konuştu.