ST Endüstri Medya’ya konuşan Antakya’nın ünlü ayakkabı üreticilerinden Salur Ayakkabı Yönetim Kurulu Başkanı Burak Keleş, ayakkabı sektöründeki ara malın yüzde 100’nün ithal olması ve çekteki vadelerin uzatılmasıyla sektörün darboğaza girdiği tespitini yapıyor. Keleş, derinin Balkan ülkelerinden, sülfürün ise Almanya’dan ithal edildiğini ve malzeme fiyatının günden güne güncellendiğini kaydederek, şöyle konuştu: “Uzun vadeli çekler dönüyor. Önceden maksimum 6 aylık çek vadesi 15-17 aya çıkınca, hazırlıksız yakalanan ve yeterli sermayesi olmayan kurumlar buna katlanamadı.” 

Türkiye’nin önde gelen ayakkabı markaları ya kepenk kapatıyor ya da konkordato ilan ediyor. Önce Shumix’in mağazalarını birer birer kapatması haberleri gündeme geldi, onu Hotiç, Yeşil Kundura ve Beta takip etti. 80 yıllık Hotiç, Türkiye genelinde 150 satış noktasına sahipti. 1948’de üretime başlayan ve bir dönem TSK’nın botlarını üreten Yeşil Kundura konkordato için başvuruna dek 13 mağazaya kadar geriledi. 33 yıl önce Nişantaşı’nda kariyerine başlayan Beta’da 50 mağazaya ulaştıysa da, o da bu krize boyun eğmek zorunda kaldı.

Sektöre hammadde sağlayan ayakkabı şirketlerinin ise, tahsilatta zorlanınca, iç pazar yerine ihracatı tercih ettiği belirtiliyor.

Türkiye İhracatçılar Meclisi eski Başkanı Mehmet Büyükekşi, sektörde vadelerin kısaldığını, vadeli satıştan uzaklaşıldığına işaret ediyor. Büyükekşi, banka kredilerinde ekonomik sıkıntılar nedeniyle frene basıldı. Şirketlerde işletme sermayesi sıkıntısı ortaya çıktı” diyor.