ANKARA (AA) - Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, inşası süren Çetin Barajı'nın bittiğinde silindirle sıkıştırılmış beton (RCC) tipine göre Avrupa'nın en büyük barajı olacağını açıkladı.

Bakan Pakdemirli tarafınsan yapılan yazılı açıklamada, Dicle Nehri'nin en büyük kolu olan Botan Çayı üzerindeki barajda inşaat çalışmalarının devam ettiği bildirildi.

Pakdemirli, Siirt'in Şirvan ile Pervari ilçeleri sınırları içerisinde yer alan Çetin Barajı ve hidroelektrik santralinin (HES), bittiğinde temelden 165 metre gövde yüksekliğinde ve RCC tipine göre Avrupa'nın en büyük barajı olacağına dikkat çekti. 

Projenin inşaat çalışmalarnına 2011 yılında başlandığını ve baraj gövdesine günlük 15 bin 327 metreküp beton dökümü yapıldığını söyleyen Pakdemirli,  bittiğinde gövde beton hacmi 4 milyon 726 bin 527 metreküp olacaüını belirtti.  Barajın gövde yüksekliğnin şu anda 102 metreye ulaştığına dikkat çeken Pakdemirli,  maksimum işletme kotunda rezervuarında 615 milyon metreküp su depolanacağını, 37 kilometre uzunluğunda ve 12 kilometre alanında bir göl bölgesi oluşturularak,senede bin 175 gigavatsaat enerji üretimi sağlanacağını söyledi.

Bakan Pakdemirli, Çetin Barajı ve HES'te fiziki gerçekleşmenin yüzde 84vıvarında olduğunu ve projenin 2020 yılının ilk çeyreğinde işletmeye alınmasınınhdeflendiğini aktardı.