Türkiye Deri Konfeksiyoncuları Derneği (TDKD) Başkanı Gürkan Gözmen, deri sektörünün normalde atık olacak bir maddeyi pırlanta gibi işleyip ihraç ettiğini belirterek, son günlerde konuyla ilgili çıkan haberlere ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

"HAYVAN KATLİAMI VE BESLENMEYLE İLGİMİZ BULUNMUYOR"

Gözmen, son günlerde sosyal medyada ve bazı basın yayın organlarında yer alan "et tüketimi ve kürk" konulu haberlere yönelik olarak yaptığı açıklamada, "Ülkemize döviz girdisi sağlayan bir sektör olarak, hayvan katliamı ve beslenme tercihleri ile ilgili konularla uzaktan yakından bir ilgimiz yok." ifadesini kullandı.

"EKONOMİMİZE KATKIDA BULUNUYORUZ" 

Gözmen, kürk hayvanlarının özel çiftliklerde sadece kürkü için beslenen ve eti yenmeyen hayvanlardan oluştuğu bilgisini vererek, "Oysa etini yediğimiz ve kurbanda kesilen hayvanların derisi, atık ürün olarak deri ceket, yünlü deri ceket, ayakkabı, kemer çanta olarak, tabaklama esnasında çıkan ikinci ürünlerden de çok değerli kolajenler, kozmetik ürünleri ve gıda sektöründe jelatin ve salam, sucuk kılıfları ve benzeri ürünler elde edilerek insanlığın hizmetine sunuluyor. Doğa dostu bu ürünler gömüldüğünde sayılı aylarda eriyip yok oluyor." dedi.

İnsanları vegan beslenmeye yönlendirmenin farklı bir konu olduğunu dile getiren Gözmen, gündem oluşturmak adına insanların duygularıyla oynanmaması, yüzde 95'i ihracata çalışan sektörün emeğine, atık ürünlerden ekonomiye katkıda bulunan ve binlerce kişiye istihdam sağlayan sektörün ve ürünlerinin konuyla karıştırılmaması gerektiğinin altını çizdi.

"GELECEK NESİLLERİ DÜŞÜNEREK HAREKET ETMELİYİZ"

Gözmen ayrıca, satın alınan deri ürünlerinin çevreye verilen değerin somut bir göstergesi olduğunu belirterek, buna karşın gerçek deri yerine tercih edilen petrokimya bazlı ürünlerin yüzlerce yıl doğada yok edilemediğini dile getirdi ve ekledi:

"Geleceği düşünen her bir bireyin bu gerçeği göz önünde bulundurması büyük önem arz ediyor." (AA)