İSTANBUL (AA) - Asrın İşadamları Derneği (ASRİAD) Genel Başkanı olan Adnan Danışman, korona vesilesiyle ortaya çıkan koşullar ve devreye sokulan ekonomik politikalarla alakalı, "Bugün bütçe dengesi düşünme zamanı değildir. Bütçe açığının değil Gayri Safi Yurtiçi Hasılanın (GSYH) yüzde 10’lara kadar desteğe dönüşmesi hesabının yapılma zamanıdır." şeklinde konuştu.

ASRİAD'dan konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada, koronavirüs salgını veislesiyle oluşan durumun tüm dünyayı ekonomik olarak son derece önemli bir çıkmaza soktuğu belirtildi.

Açıklamada görüşlerine baş vurulan Danışman, ticaretin, turizmin durduğu ve giderek sanayi üretiminin zaaf gösterdiği bir atmosfer yaşandığını aktararak, "Bugün bütçe dengesi düşünme zamanı değildir. Bütçe açığının değil GSYH'nin yüzde 10’lara kadar desteğe dönüşmesi hesabının yapılma zamanıdır." dedi.

Danışman, sağlık sorununun doğru bir şekilde çözülebilmesinin ardından yeni ve daha büyük sorunla karşılaşmamak için zorunlu olarak ekonomik meselelerle ilgilenmek gerektiğini, bu konuda çok sayıda ülkenin bütçe dairesini aşarak GSYH'ye oranla yüzde 28’lere varan destekleri devreye soktuğunu söyledi.

Kriz sonu için 1 aylık beklentinin en az 3 aya ertelendiğini anımsatan Danışman, şöyle devam etti:

"Bu durum işlerin tahminimizden daha büyük zorluklar getireceğinin işaretidir. Buna rağmen ASRİAD olarak çalışanları işten çıkarmama sözünü verdik. Milletimizle dayanışma anlayışı bunu gerektiriyor ve biz de bunu yapıyoruz. Meclis şimdi bu konuyu yasalaştırmaya karar verdi. Ancak bu yeni durumda hükümetin üzerine düşen daha farklı görevler de bulunmaktadır.

Hükümet, işçiler için cüzi de olsa bir katkı düşünürken, işletmeler için de karşılıksız destekleri devreye alması gerekir. Bu aşikar bir durumdur. İşletmelerin yegane sıkıntısı istihdam konusu değildir. Eğer işletmeler yaşatılmazsa o zaman korona sonrası daha büyük bir ekonomik zaafla karşı karşıya kalırız. O zaman istihdam desteği verecek işletme kalmayabilir. Şimdi, özellikle küçük işletmeler, üretim değer zincirinin son halkasıdır. Buraların yaşatılması geriye doğru diğer halkaların da yaşatılması anlamına gelecektir. Böylece sistem durmayacak, ödemeler devam edecek ve taşınamaz borçlanmalar olamayacaktır."