Ankara Sanayi Odası (ASO)  tarafından yapılan açıklamaya göre Oda'nın temmuz ayı Meclis Toplantısı yapıldı. Burada bir konuşma yapan ASO Başkanı Nurettin Özdebir, ülke olarak üreten bir ekonomiye dönülmesi ve bunun için orta ve uzun vadeli plan ve programların yapılması gerektiğini dile getrirdi.

Bu bağlamda kısa vadede yabancı sermaye ihtiyacından da bahseden Özdebir, mevcut yüksek faize rağmen yeteri miktarda yabancı sermayenin ülkeye çekilemediğini söyledi.

Özdebir, Türk varlıklarına karşı ilginin artmasının tek yolunun Türk lirasına güven kazandırmaktan geçtiğinin altını çizerek, "Türk lirasına güven algısını oluşturacak ortam ve politikaların ivedi bir şekilde devreye girmesi gerekiyor. Kısa dönemde bu politika tercihiyle sağlanacak iyileşme ile orta ve uzun vadeli politikalar ortaya koyup, geçmişten de ders alarak üretim ekonomisine ivedilikle geçmek zorundayız." dedi.

Bu süreçte etkin ve efektif para ve maliye politikası uygulamalarının önemine dikkat çeken Özdebir, son dönemde uygulamaya konulan para politikalarının reel sektörden bağımsız düşünülmemesi gerektiğini belirtit.

Özdebir, para politikası tercihlerinin, yüksek oynaklık dönemlerinde ileri vadelerde enflasyonun seyrinin öngörülmesinde önemli bir gösterge olması gerektiğini hatırlatarak, şöyle devam etti:

"Artan maliyetler karşısında reel sektörün girdi maliyetlerinin azaltılması, fiyatlandırma politikasının öngörülebilirliği, yatırım ve üretim aşamalarının planlanması ve enflasyon beklentisinin kontrol altına alınması ile mümkün olmaktadır. Bu sebeple, Merkez Bankası para politikası kararlarını alırken orta ve uzun dönemli perspektifle, maliye politikası ile destekli, fiyat istikrarı ile sürdürülebilir büyümeyi devam ettireceği bir anlayışı benimsemelidir."

Ekonominin, genele yayılan maliyet çekişli bir enflasyon ile karşı karşıya olduğunu dile getiren Özdebir, kur, küresel emtia, elektrik ve doğal gaz fiyatlarındaki yükselişin, gelecek aylarda enflasyonun artabileceğini gösterdiğini söyledi.

GÜMRÜK BİRLİĞİ'NİN MODERNİZASYONU

Verilerin 2021’in ikinci çeyreğinde yüksek bir büyüme rakamına işaret ettiğini vurgulayan Özdebir, Gümrük Birliği'nin önemini hatırlattı. Özdebir, Gümrük Birliği'nin modernizasyonu ve bu bağlamda yürütülen müzakerelerinin, ülkenin halihazırda en büyük ticaret partneri olan AB ile ticaret ve yatırım potansiyelini artırması ve mevcut birtakım pürüzlerin giderilebilmesi açısından büyük önem taşıdığını söyledi. (AA)