ANKARA (AA) - Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı olan Nurettin Özdebir, orta vadeli büyüme hızını korumak ve kapsayıcılığını artırmak için yapısal politikaları ve piyasa dinamiklerinin harekete geçirilmesi gerektiğini söyleyerek, "Bunun için de para ve maliye politikası ile bankacılık reel sektör arasında likidite kanallarının açılmasını sağlayan bir model kurgulamamız gerekmektedir." şeklinde konuştu.

Başkan Özdebir, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada 2020'nin ilk çeyreğine (ocak-mart) ilişkin gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) verilerini yorumladı.

Türkiye ekonomisinin senenin ilk çeyreğinde yüzde 4,5 ile beklentiler doğrultusunda büyüdüğünü belirten Özdebir, diğer taraftan çeyrekten çeyreğe 0,6'lık artışın, ekonomide yavaşlamaya işaret ettiğini vurguladı. Özdebir, "Kovid-19 pandemisinin etkisi ilk çeyrekte zamanlama itibariyle yansımış gözükmüyor. Pandeminin büyüme üzerine etkisini, ancak ikinci çeyrekte görebileceğiz." dşeklinde yorum yaptı.

İlk çeyrekteki büyümeye en önemli katkının kamu harcamaları, hanehalkı tüketimi ve stok değişiminden geldiğini anımsatan Özdebir, büyümeyi etkileyen diğer etkemleri de paylaşarak şöyle devam etti:

"Dünyada ocak ayından itibaren pandeminin yayılmasıyla dış ticaret pazarlarımız kapanmaya başladı. Bu durum, ihracat üzerindeki olumsuz etkisini hemen gösterirken, ithalatta tedarik zincirinde ortaya çıkan olumsuzluklar firmaların siparişlerini öne çekmesine sebebiyet verdi. Bu da ihracatı azaltırken, ithalatın artmasına neden olmuştur. Pandeminin küresel ekonomide yarattığı belirsizlikler, her geçen gün artmakta ve belirsizlikler öngörülen toparlanmayı kırılgan hale getirmektedir. Firmaların pandemi sürecinde sermayeleri ciddi anlamda eridi. Üretim ve yatırımların devam edebilmesi, üretim gücümüzün korunabilmesi için firmalarımız desteklenmesi oldukça önemlidir.

Orta vadeli büyüme hızını korumak ve kapsayıcılığını artırmak için hem yapısal politikalar hem de piyasa dinamiklerini harekete geçirmek zorundayız. Bunun için de para ve maliye politikası ile bankacılık reel sektör arasında likidite kanallarının açılmasını sağlayan bir model kurgulamamız gerekmektedir."