Turkishtime dergisinin hazırladığı “Ar-Ge 250, Türkiye’nin En Çok Ar-Ge harcaması yapan şirketleri” araştırmasının sonuçları belli oldu. 

Araştırmaya göre, geçen yılda zirvede bulunan ASELSAN, 2017 yılında 1.674.543 TL ile en fazla Ar-Ge harcaması yapan firma olarak birinci sırayı aldı. İkinci sırada, 1.076.531 TL ile havacılık sektöründe faaliyet gösteren TUSAŞ yer aldı. 

ASELSAN, 2017’de cirosunun yüzde 31’ini, TUSAŞ ise yüzde 29,40’ını Ar-Ge’ye ayırdı.

Özel sektör Ar-Ge harcamalarında otomotiv sektörü başı çekerken, Ford Otomotiv listenin üçüncü sırasında yerini aldı. Söz konusu listede bir önceki yıla göre bir basamak yükselen Roketsan 391 milyon TL ile dördüncü olurken, BSH Ev Aletleri, Arçelik’i geride bıraktı ve beşinci sıraya yerleşti.

Yedincilikten altıncılığa yükselen Arçelik ise, 2017’de 267 milyon TL Ar-Ge harcaması yaptı.

İLK 50’DE OTOMOTİV SEKTÖRÜNDEN 16 FİRMA YER ALDI

Sonuçlar sektörel bazda değerlendirildiğinde savunma ve havacılık, otomotiv ve beyaz eşya olmak üzere üç sektör ön plana çıktı. 

Listenin ilk 50 sırasında yer alan firmalardan 16’sını oluşturan otomotiv sektörü ağırlığını ortaya koydu. Bu sektörlerin haricinde ilk 50 sıralamasında dört petrokimya, üç ilaç ve iki de tekstil firması bulunuyor.

Araştırma, Türkiye İhracatçıları Meclisi (TİM)’nin “TİM 1000 – İlk 1000 İhracatçı Firma” araştırması çerçevesinde açıklanan verilerin yanı sıra Kamuoyunu Aydınlatma Platformu (KAP)’nda yer alan veriler baz alınarak oluşturuldu.