Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Türk mühendislerin yerli ve milli imkanlarla geliştirip ürettiği yüksek-teknolojili ürünlerin merkezi olan bir Türkiye” konumuna gelme hedefi doğrultusunda ASELSAN Sivas'ın savunma sanayi ekosistemine 100 milyon dolarlık katkıda bulunduğunu ifade etti.

ASELSAN Sivas'ın "5. Kuruluş Yıl Dönümü Programı" kapsamında bir konuşma yapan Varank, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde ortaya konulan "Milli Teknoloji Hamlesi" vizyonu doğrultusunda çalıştıklarını anlattı.

"5 YILDA ÇOK KRİTİK ÜRÜNLER ÜRETTİLER"

Bakan Varank,  5 yıl önce kurulan ASELSAN Sivas'ın optik bileşenler ve elektro-optik cihazlarda seri üretim yapabilen lider bir firma haline geldiğine dikkati çekerek firmanın sektörün ekosistemine sağladığı 100 milyon dolarlık katkının önemini dile getirdi.

Firmanın teknolojilerini yerlileştirmek adına çok değerli Ar-Ge çalışmaları gerçekleştirdiğini kaydeden Varank, kendi Ar-Ge merkezine ve tasarım ofisine sahip olan şirketin 5 yıl gibi kısa bir sürede güvenlik güçlerimize çok kritik ürünlerin teslimatını gerçekleştirdiğini söyledi.

Varank, "40 bin gündüz görüş dürbünü, 25 bin gece görüş dürbünü, 30 bin refleks nişangah ve 2 bin keskin nişancı dürbünü bunlardan sadece bazıları. Yine 2 bin 500'ün üzerinde çok hassas sürekli odaklı termal kamera objektifi burada üretilebiliyor. Optik Litografi, Laser Optik ve Band Pass filtre gibi birçok kritik teknoloji burada geliştirildi. 300'ü aşkın hassas optik ürün firmamızda üretilebiliyor." dedi.

"DIŞA BAĞIMLILIĞI ORTADAN KALDIRACAĞIZ"

Üretilen ürün kalemlerinin tamamına yakınının belli miktarlarda ihraç edildiğini aktaran Bakan Varank, "Made In Türkiye" damgalı ürünlerin Sivas'ın merkezinden çıktığını ve dünyan çapında kullanıldığını ifade etti. 

Elektro-optik cihaz ve mercek üretimi konusunda da Türkiye'nin dışa bağımlılığını ortadan kaldırma noktasında kararlı olduklarının altını çizen Varank, "Bu sebeple burada kazanılacak mühendislik ve üretim kabiliyetleri çok kıymetli." diye konuştu.

"TELESKOPLARIN MERCEKLERİNİ ÜRETEBİLİRLER"

Bakanlık onaylı Ar-Ge Merkezinde Türk mühendislerinin katma değerli ve yenilikçi ürünleri geliştirdiğine dikkati çeken Varank, sözlerine şöyle devam etti:

"Tabanca Refleks Nişangah ailesi, Zırhlı Araç Periskop ailesi ve Holografik Refleks Nişangah ürünleri, bu faaliyetler sonucunda seri üretim aşamasına geldi. Şimdi kritik bir ürünün çalışmasının burada yapılmasını şirketimizden talep ediyoruz. Uzay alanında kullanılacak teleskopların merceklerini de ASELSAN Sivas üretebilir. Bu görevi onlara vermiş olalım. Allah'ın izniyle onu da ürettiğimizde, bu ürünü üretebilen nadir ülkelerden biri olacağız."

"SEKTÖRDE İSTİHDAMIMIZ 80 BİNE ULAŞTI"

Halihazırda firmaya sadece Ar-Ge merkezleri kapsamında sağlanan destek tutarının 3,5 milyar TL  civarında olduğu bilgisini aktaran Bakan Varank, "TÜBİTAK aracılığıyla, ASELSAN'ın 114 projesine 625 milyon TL kaynak aktardık. Firma için 9 yılda 18 teşvik belgesi düzenledik, bunların 3'ünü ASELSAN Sivas için verdik." ifadelerini kullandı.

Varank ayrıca, 2016'da 35 bin olan savunma sanayisinde çalışan sayısının bugün 80 bine ulaştığının altını çizerek, gelecek senelerde söz konusu sayının daha da artacağını söyledi ve gençlere güvenlerinin tam olduğunu sözlerine ekledi.

İKİ FARKLI İMZA DAHA ATILDI

Etkinlik kapsamında ayrıca, Sivas Valisi Salih Ayhan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Vedat Demiröz, AK Parti Sivas Milletvekili ve TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı İsmet Yılmaz ile ASELSAN Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Görgün ile ASELSAN Sivas Kurucu Ortağı ve Yönetim Kurulu Başkan Vekili Osman Yıldırım da birer konuşma gerçekleştirdi.

Konuşmalardan sonra İŞKUR İş Başı Eğitim Programı çerçevesinde imza töreni yapıldı ve ASELSAN Sivas ile ESTAŞ arasında, "Eklemeli İmalat Makinaları için Galvanometre Üretimi Ar-Ge Projesi"ne ilişkin protokol imzalandı.