İSTANBUL (AA) - ASELSAN, bir süredir üzerinde çalıştığı akıllı Nano İnsansız Hava Aracı'nı ilk defa (İHA) TEKNOFEST İstanbul Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali'nde (TEKNOFEST İstanbul) kamuoyuna sundu.

ASELSAN, Anadolu Ajansının Global İletişim Ortağı olduğu TEKNOFEST İstanbul'da insansız sistemler ürün ailesinin en son üyesi olan Nano İHA’yı ilk kez ergiledi.

Nano İHA Proje Yöneticisi olan Yusuf Ziya Kotil, yapmış olduğu açıklamada, Nano İHA'nın küçük olması sebebiyle görsel ve akustik izlerinin düşük olduğunu, kolaylıkla taşınabildiğini, kara ve deniz araçlarına entegre edilebildiğini belirtti.

Aracın keşif, gözetleme ile istihbarat amaçlı olarak açık ve kapalı mekanlarda görev yapabildiğini daktaran Kotil, agari 25 dakika havada kalma süresine sahip olduğunu ve 1,5 kilometre mesafeden gerçek zamanlı görüntü aktarma kabiliyeti bulunduğunu anlattı.

Ürün üzerinde yaklaşık 1 sendir çalışıldığını belirten Kotil, zırhlı aracın gidiş güzergahı belli mesafeler öncesi gözetlenebildiğini aktardı.

Nano İHA'lar düşük ağırlık ve boyutlarıyla kolaylıkla kamufle olarak, oldukça zor tespit ediliyor, bazı zamanlarda ise bu mümkün olmuyor. Bu tür sistemler, özel kuvvetler ve istihbarat örgütleri tarafından yüksek değerlikli hedeflerin yakın gözetleme ve keşfi amacıyla tercih ediliyor.

Nano İHA'lar savaş ve operasyon anında uzak mesafelere hızlı erişim ve gözetleme olanağı sağlamaları nedeniyle önem arz ediyor. Yapısı gereği diğer hava araçları veya personel için hemen hemen bir risk oluşturmayan bu İHA'lar, hava sahası koordinasyonu gerektirmeden operasyon gerçekleştirebilme fırsatı sağlıyor.

Çok kısa bir sürede göreve başlayabilen bu İHA'ların kullanımı ise son derece kolay. Nano İHA'lar, ekonomik olmaları sebebiyle de önemli bir maliyet avantajı sağlıyor. Bu araçların, arama-kurtarma, kapalı veya kalabalık alanlarda keşif, büyük engeller için çevre analizi, nesne tanımlama, yakın gözetleme, olay yeri inceleme gibi görevleri üstlenebiliyor.