İZMİR (AA) - Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, bakanlık olarak Ar-Ge çalışmaları için çeşitli kaynaklardan 1 milyar lira bütçe kullandıklarını belirtti.

Pakdemirli, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Kampüsü'ndeki Bölgesel Tahıl Pas Hastalıkları Merkezi ve Ulusal Tohum Gen Bankası'nı ziyaret etti, Arıcılık Ar-Ge ve İnovasyon Merkezinin açılışını gerçekleştirdi..

Burada yapmış olduğu konuşmada onuşmasında, dünya nüfusunun gelecek 30 senede 10 milyara, Türkiye nüfusunun ise 100 milyona ulaşmasının beklendiğini vurgulayan Pakdemirli, artan nüfusun ihtiyacını karşılamak için yüzde 60 daha fazla gıdaya ihtiyaç duyulacağını, bunun yolunun da Ar-Ge yapmaktan, inovasyon ve teknolojiden geçtiğini belirtti.

Pakdemirli, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünün (TAGEM) 48 araştırma enstitüsü, 210 bin dekar arazisi, 248 laboratuvarı ve 6 bin 336 personeliyle ihtiyaç duyulan her alanda hizmet verdiğini ifade ederek, "Bakanlık olarak Ar-Ge çalışmalarımız için çeşitli kaynaklardan yaklaşık 1 milyar lira bütçe kullanıyoruz." şelinde konuştu.

Bakan Pakdemirli, Ar-Ge çalışmalarıyla dünyada öncü işlere imza attıklarını anımsatarak şöyle konuştu:

"Dünyanın 3. büyük tohum gen bankasına sahibiz. Dünyanın en büyük zeytin koleksiyonu Türkiye'de. Dünyanın en büyük geofit, yani yumrulu ve soğanlı bitkiler koleksiyonu bizim ülkemizde. Dünyanın en büyük buğday ıslah programı, Türkiye'nin katkısıyla devam ediyor. Dünyanın ilk çekirdeksiz limonunu ürettik. Dünyanın sayılı büyük narenciye koleksiyonlarından biri bizim ülkemizde. İşte bu saymakla bitmeyecek Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarını, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin sağladığı fırsatlar ve getirdiği ivmeyle daha da ileriye götürüyoruz."

Son 2 yılda yüzlerce yeniliği, çok sayıda teknolojiyi çiftçiyle buluşturduklarını, ülke tarımına kazandırdıklarını dile getiren Pakdemirli, Türkiye'nin ilk elektrikli ve yerli traktörünü seri üretime hazır hale getirdiklerini, 126 tarla bitkisi, 27 meyve, 11 sebze ve 3 üzüm çeşidi geliştirdiklerini, 8 süs bitkisi, 14 yem bitkisini üretime kazandırdıkları, 4 yeni hayvan ırkı ve 2 yeni arı ırkı geliştirdiklerini dile getirdi.