BÜKREŞ (AA) - Arçelik Üretim ve Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olan Oğuzhan Öztürk, Koç Topluluğu’nun dijitalleşme yolunda önemli bir aşama olan Romanya'daki akıllı fabrikalarında Arçelik’in dijital yetkinliklerini zirveye taşıdıklarını söyledi.

Dünya çapındaki 23 üretim tesisiyle ev teknolojileri alanının da üretimni gerçekleştiren Arçelik, küresel büyüme yolculuğunu yeni yatırımlarla devam ettiriyor. 150’ye yakın ülkede faaliyet gösteren şirket, 2002 senesinde Arctic markasını satın alarak girdiği Romanya’da Endüstri 4.0 standartlarında hayata geçirdiği yeni akıllı fabrikası ile geleceğin çamaşır makinelerinin üretimini gerçekleştiriyor. Romanya’nın Ulmi kentinde 150 milyon avro yatırımla hayata geçen ve 713 bin metrekare alana inşa edilen fabrikanın yapımı toplam 17 ay sürdü ve  2018 ylının sonunda faaliyete geçti.

Avrupa’nın otomasyon seviyesi en yüksek beyaz eşya üretim tesisi durumnda olan fabrikada makine öğrenmesi, siber fiziksel sistemler, veri analitiği ve Nesnelerin İnterneti uygulamaları yer alıyor. Dijital ve robotik teknolojilerle donatılan fabrikanın montaj sürecinde 140’a yakın robot görev alırken, 22 bin farklı noktadan gerçek zamanlı olarak toplanan veriler analiz edilerek üretim süreçleri mükemmel hale getiriliyor.

Operasyonların yüzde 70’den fazlası kendi karar veren ile kendi kendine yöneten sistemlerden meydana geliyor. Üretimde kalite kontrol yüzde 100 tam otomatik görsel zekâ uygulamaları ile  gerçekleştiriliyor.Yüksek otomasyon seviyesiyle fabrikada verimlilik yüzde 30'a varan oranda yükseliyor. Planlama, üretim ve teslimat sürelerinin kısalmasıyla değer zincirine de önemli katkı sunuyor.