KONYA (AA) - Selçuklu Kongre Merkezi'nde düzenlenen Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Konya Şubesinin 23. Olağan Genel Kurulu Gala Programı'nda, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank 'da katılarak açıklamalarda bulundu.

KONYA'YA 16 YILDA 48,5 MİLYON LİRALIK YATIRIM

Açıklamalarına 16 yılda 48,5 milyon liralık yatırım gerçekleştirdiklerini söylerek başlayan Varank, şunları kaydetti:

"Bizleri hedefe götüren bu yolda önemli bir yol arkadaşımız olan MÜSİAD ile iki ay önce İstanbul'da düzenlenen ve aynı zamanda ülkemizin en büyük uluslararası ticaret fuarı olan MÜSİAD EXPO'da Türkiye'den dünyaya güzel mesajlar verdik. Fuar alanında gördüğüm, katılımcıların gözlerindeki heyecana ve yatırım yapma şevklerine bizzat şahit oldum. Şimdi Konya'da diyoruz ki 'Üreterek büyüyecek ve katma değerle gelişeceğiz.İş adamları da yeni yatırımlara odaklanarak, üretimde sürekliliği hedeflemeliler."

İŞVERENLERE DESTEK MİKTARI...

 Varank, şöyle devam etti: "Geçtiğimiz ay, Sayın Cumhurbaşkanımız reel sektöre yönelik çok güzel müjdeler verdi. Bu anlamda bu yıl ve önümüzdeki sene, ilk defa işe alınacak her işçi için, asgari ücret üzerinden tüm sigorta ve vergi giderlerini devlet üstlenecek. Asgari ücret desteğini bu yıl ve tüm sene boyunca vereceğiz. Aynı zamanda tüm işverenlerimiz, sigorta prim teşvikleri kapsamında 5 puan indiriminden faydalandı. Bu çerçevede de 10 milyon kişiye ulaştık.Toplamda 14,7 milyar lirayla işverenlerimize destek olmuş bulunuyoruz."

İTHALATA BAĞIMLILIK...

Devlet desteklerinin 2019 senesinde de devam edeceğini belirten Varank, şunları söyledi:

"KOSGEB ve TUBİTAK'ın bu yılki toplam destek bütçesi 5,6 milyar lira ve bu tutarı, 'Milli Teknoloji, Güçlü Sanayi' vizyonunu esas alarak araştırmacı, girişimci ve sanayicilerimizle en etkin şekilde buluşturmayı hedefliyoruz.  Ar-Ge ve Ür-Ge teşviklerimizi yerlileştirme alanındaki önceliklerimizle koordineli olarak kullandıracağız ve böylelikle ödemeler dengesi pozisyonumuzu güçlendirip dış finansman kaynaklı kırılganlıkları azaltmış olacağız. "

KOBİ'LERİN BÜYÜKLERLE İŞBİRLİĞİ...

 Varank: "Girişimciliği Geliştirme Destek Programını, yüksek teknolojiye uyarladıklarına belirterek, şunları kaydetti: "İlk kez teknoloji düzeyi yüksek KOBİ'leri büyük işletmelerle işbirliği yapmaları halinde 10 milyon liraya kadar destekleyeceğiz. Bu rakam daha önce 1,5 milyon liraydı ve iki KOBİ bir araya gelmek suretiyle, bu destekten faydalanabilecektir. Böylelikle, yeni girişimci programımızla hem geleneksel girişimcileri desteklemeye devam edecek hem de imalat sektöründe faaliyet gösteren ileri teknoloji girişimcilerin yanında olmayı sağlayacağız. İşletmesini kurmuş ve yüksek teknoloji seviyesinde faaliyet gösterecek girişimcilerimize 360 bin liraya kadar destek olacağız."