TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Bakanlığın 2021 yılı bütçesine ilişkin milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtlayan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, cari açığı azaltacaklarına ve ara malına bağımlığı düşüreceklerine inandıklarını söyledi.

"YERLİ ÜRETİMİ TEŞVİK EDECEK SİSTEM KURGULUYORUZ"

Ara malı ithalatını önlemek amacıyla Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı'nı uygulamaya başladıklarını anımsatan Bakan Varank, öncelikle makina sektörüyle başladıkları uygulmada, gelecek dönemde bin farklı ürün grubunda yerli üretimi teşvik edecek bir sistem kurguladıklarını ifade etti.

Bakan Varank, bu sayede cari açığı azaltacaklarına ve ara malına bağımlığını düşüreceklerine inandıklarını dile getirdi.

"KOBİ'LERİN BİRLEŞMESİNİ DESTEKLEMELİYİZ"

KOBİ'leri desteklemek adına imkanları etkin olarak kullandıklarını kaydeden Bakan Varank, KOBİ'lerin birleşerek büyük ve güçlü şirketlerin kurulmasını da desteklemek gerektiğinin altını çizdi. 

Planlı sanayileşmeyi desteklediklerini ifade eden Bakan Varank, 152 bin sanayi sicil belgesi alan işletme olduğuna dikkat çekti ve "Demir-çelik sektöründe dünya, beyaz eşyada ise Avrupa birincisi konumundayız. Otomotiv sanayinde 300 bin adetlerden 1,5 milyon adetlere ulaşmış durumdayız. Yeni yatırımlarımız ile üretimimizi, 1,8 milyona ulaştırmayı planlıyoruz." dedi.

 Makina sektöründe 17 milyar dolarlık katma değerli ihracat gerçekleştirdiklerini belirten Bakan Varank, paslanmaz çelik ve alüminyum gibi sektörlerde ise yeni yatırımların eşiğinde olduklarını sözlerine ekledi. (AA)